Kırım Haber Ajansı’nda yer alan bilgilere göre, son zamanlarda soğuk su şebekelerinde meydana gelen kaza nedeniyle Akmescit’de (Simferopol) bazı yerlerin susuz kalacağı duyuruldu.

Kırım’ın Yeniden Entegrasyonu Derneği tarafından yapılan açıklamada işgal altındaki Kırım’da bazı sokakların susuz kalacağı belirtildi.

Kırım’ın Yeniden Entegrasyonu Derneği, “12.00 – 24.00 saatleri arasında şu adreslerde su olmayacağı bildiriliyor: Kiyevskaya caddesi, 175-179; Aleksandır Suvorov Bulvarı, bunların yakınlarındaki sokaklara su verilmeyecek” açıklamasında bulundu.

Mahalle sakinleri için içme suyu temininin organize edileceği belirtildi.

İşgal makamlarının yanlış yönetimi nedeniyle Akmescit halkının çoğu zaman su temini yapılmadığı biliniyor.

KIRIM’IN GÜNEYİNDEKİ EN UZUN NEHİR KURUDU

Rus işgalinden itibaren Kırım yarımadasındaki susuzluk sorunu tehlikeli boyutlara ulaştı. İşgalci yönetimin bilinçsiz su tüketimi dolayısıyla yağan yoğun yağışlar bile yarımadanın su sorununu hafifletmiyor.

En son güvenlik nedeniyle adının gizli kalmasını isteyen Kırımlı bir etnograf, Kırım’ın güneyinin en uzun nehri olan Soğuk Su nehrindeki su seviyesinin yükselmediğini açıkladı.

Uzman, Kırım’daki nehirlerin beslenemediğini belirterek, “İşgalci yönetimin 2014’ten sonra yarımadanın çeşitli yerlerinde açtığı derin su kuyularından dolayı yeraltı sularının seviyesi önemli ölçüde düştü. Bu yüzden şu an kuru toprak suyu sünger gibi çekiyor. Yağışlardan gelen su yeraltı sulara gidiyor. Dolayısıyla yağmur suyu ve kaynak sularıyla beslenen nehirler beslenemiyor” dedi.

AZAK DENİZİ’NİN ALTINDAKİ SU KAYNAKLARI

Daha önce Kırım’ın sözde Başkanı Sergey Aksyonov, Azak Denizi’nde tatlı su arama çalışmalarına başlandığını duyurmuş ve denizin altında büyük tatlı su rezervlerinin bulunduğunu ileri sürmüştü.

Öte yandan, Kremlin tarafından işgal altındaki Kırım’a “sorumlu” olarak atanan Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, Azak Denizinde tatlı su arama çalışmaları kapsamında Temmuz ayında sondaj kuyularının açılacağını açıklamıştı.

Ancak işgalciler, Haziran ayında Azak Denizi altında bulunan suyun Kırım’ın su şebekeleri için uygun olmadığını açıkladı.