Ukrayna mahkemesi tarafından savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanan ilk Rus askeri Vadim Shishimarin’ın davasından karar çıktı.

Kendisine yöneltilen suçlamaları kabul eden Shishimarin, ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Savaş sırasında yakalanan Çavuş Shishimarin, 28 Şubat'ta Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Chupakhivka kasabasında 62 yaşındaki Oleksandr Shelipov'u öldürmekten suçlu bulundu.

DURUŞMAYI BAŞI ÖNDE TAMAMLADI

Shelipov'u vurduğunu kabul eden Shishimarin, ancak emirlere göre hareket ettiğini söylerken, söz konusu kişinin eşinden af diledi.

Yargıç, 21 yaşındaki Shishimarin'in iş birliği yapmasına ve pişmanlık duyduğunu ifade etmesine rağmen, ateş ettiği Shelipov'u öldürmek istemediği şeklindeki iddiasını kabul edemediğini söyledi.

Shishimarin, hakkında verilen kararı, sanıklar için ayrılan cam bölmede başı öne eğik şekilde dinledi.

TEMYİZ İÇİN 30 GÜNLÜK SÜRE

Savcılar, Shishimarin'in diğer Rus askerleriyle birlikte bir arabada olduğunu ve birinin ona Shelipov'u vurmasını emrettiğini kaydetti.

Shishimarin'in avukatı, müvekkilinin emre uyduğunu ve öldürme niyeti olmadığını savundu. Rus askerin, temyiz başvurusunda bulunmak için 30 günü var.

SHİSHİMARİN'İN ANNESİNDEN AÇIKLAMA

Vadim Shishimarin'in annesi Lyubov Shishimarin, Rus basınına verdiği demeçte, oğlunun, memleketlerinde fırsat eksikliği nedeniyle orduya katılan "sevecen ve nazik bir adam" olduğunu savundu.

Lyubov, üvey babası geçen yıl ölen Shishimarin'in, ailesine destek olmaya çalıştığını savundu.

Oğluyla arasında geçen diyaloğu anlatan Lyubov, Shishimarin'in, kendisini şubat ayı sonlarında aradığını ve "Anne, bir hafta telefonum olmayacak, bırakmak zorundayım. Birileri sana Ukrayna'ya gittiğimi söylerse, onlara inanma." dediğini aktardı.