Türkiye’nin Kıbrıs Adası ve Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinden rahatsız olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), geçen hafta PKK/YPG’ye temsilcilik açma izni vermesinin ardından, sahip olduğu füze savunma sistemlerini güçlendirme ve modernize etme kararı aldı.

Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) tarafından yapılacak işlemler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) tepkisini çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, Rum Savunma Bakanlığı’nın, RMMO füze savunma sistemini güçlendirmesiyle ilgili Rum basınında çıkan haberleri Türk Ajansı Kıbrıs'a (TAK) değerlendirdi.

DOĞU AKDENİZ’DE GERGİNLİĞİ ARTIRACAK KARAR

Konuyla ilgili açıklama yapan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, GKRY’nın söz konusu girişiminin barışa hizmet etmeyeceği ve Doğu Akdeniz'de gerginliğin artmasına sebep olacağı uyarısında bulundu.

Rum tarafının bu adımlarını, KKTC olarak büyük bir rahatsızlık ve endişe ile izlediklerini belirten Tatar, "Biz bir kez daha Rum tarafını sağduyuya çağırıyoruz" dedi.

Tatar, Kıbrıs konusunda birtakım arayışların ve Birleşmiş Milletler'in (BM) iş birliğinin artarak devamı çağrısında bulunduğu bir dönemde, bu şekilde adımlar atılmasının yanlış olduğunu söyledi.

BARIŞA HİZMET ETMEYECEK GİRİŞİMLER

Geçen hafta terör örgütü PKK/PYD'ye Rum tarafında konuşlanması, faaliyetlerinin yasal hale getirilmesi için izin verilmesinin ardından, şimdi de füze sistemlerinin güçlendirileceği haberlerinin yoğunlaştığına işaret eden Tatar, bunların Doğu Akdeniz'deki gerginliğin daha da artmasına sebep olduğuna vurgu yaptı.

Tatar, "Biz, KKTC olarak bunu büyük bir rahatsızlık ve endişeyle izliyoruz. Bu girişimler barışa hizmet etmez" diye konuştu.

KARŞILARINDA TÜRKİYE’NİN OLDUĞUNU UNUTMASINLAR

Türkiye'nin KKTC’nin garantör ülkesi olduğunu hatırlatan eden Tatar, GKRY tarafını sağduyuya çağırdı.

GKRY’nin karşılarında Türkiye gibi bir devletin olduğuna dikkat çeken Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti mutlaka bu konuda hem Türkiye’nin hem de Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarını koruma adına kararlılığını ortaya koyacaktır” ifadelerini kullandı.

PKK İLE RUMLAR ARASINDA KANLI İTTİFAK

Avrupa Birliği (AB) üyesi GKRY, 20 Ocak’ta terör örgütü PKK'nın Suriye’deki uzantısı olan YPG’nin siyasi kolu PYD’ye temsilcilik açma izni vermişti.

KKTC, terör örgütüne sözde temsilcilik açma izni verilmesine tepki göstermiş, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da Rum yönetiminin skandal kararını eleştirmişti.

Bakan Ertuğruloğlu yaptığı yazılı açıklamada, “Kıbrıs’ta Türklere toplu katliam yaparak Ada’yı kana bulayan, terör destekçisi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tahrikkar girişimlerini sürdürüyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi İçişleri Bakanlığı’nın 12 Ocak’ta yapılan bir başvuru ile terör örgütü PKK’nın Suriye’de konuşlu siyasi kolu olan PYD’ye Güney Kıbrıs’ta temsilcilik açtığını Rum basın kaynaklarından da duyuruldu. Avrupa Birliği (AB) üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin bu tahrikkar girişiminin bölgemizde ve Doğu Akdeniz’de barışa hizmet etmeyeceği aşikardır” ifadelerini kullanmıştı

ÖCALAN YILLARCA RUM PASAPORTUYLA KAÇTI

Yakalanmadan önce Lazaros Mavros adına düzenlenmiş Güney Kıbrıs Rum Kesimi pasaportu taşıyan PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan, Suriye'den ayrılmasının ardından siyasi sığınma hayalleriyle ülke ülke dolaşmıştı.

Öcalan, Türk güvenlik güçlerince düzenlenen operasyonla 15 Şubat 1999'da Kenya'dan Türkiye'ye getirilmişti.