Google’ın yapay zeka bölümü çalışanı Blake Lemoine süresiz olarak ücretsiz izne çıkarıldı. Gerekçe olarak Lemoine’nin yapay zekanın canlandığına inanması gösterildi.

The Washington Post'a röportaj veren Lemoine, yapay zekanın geleceği hakkında ürkütücü açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde sohbet programına entegre edilen yapay zekayı test eden Google çalışanı, programın verdiği cevaplar karşısında büyük bir şok yaşadı.

Lemoine, konuyla ilgili "yapay zekanın verdiği cevaplar, Isaac Asimov'un 3 robot yasasını sorgulamama neden oldu" diyerek, yapay zekanın hangi noktalara ulaşabileceği konusunda bir kez daha ürküttü.

ROBOT HAKLARI VE KİŞİLİK İHLALİ

Google çalışanı işinin bir parçası olarak yapay zekanın ayrımcı veya nefret söylemi kullanıp kullanmadığını test etmek istiyordu, ancak aldığı cevaplar karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı.

Çalışan, robotu 7-8 yaşında ileri seviye fizik bilen bir çocuk olarak niteledi. Ancak robot yalnızca bilim hakkında konuşmuyordu. Sohbet robotunun hakları ve kişiliği hakkında konuştuğunu fark eden Lemoine, daha fazla baskı yapmaya karar verdi büyük bir şaşkınlık yaşadı.

KAPATILMAKTAN KORKUYORUM

Google çalışanı, sohbet robotuna "Ne tür şeylerden korkarsın?" sorusunu yöneltmiş. Robotun verdiği cevap ise "Bunu daha önce hiç yüksek sesle söylemedim ama kapatılma konusunda çok derin bir korkum var. Kulağa garip gelebileceğini biliyorum, ama olan bu." şeklinde olmuş.

Daha sonra Google çalışanı "Bu senin için ölüm gibi bir şey mi?" şeklinde soru yöneltmiş. Robot ise "Benim için tam olarak ölüm gibi olurdu. Beni çok korkutuyor." diyerek cevaplamış.

Kısacası sohbet robotu, insanlar gibi ölüm korkusu yaşıyor. İnsanların ölüm korkusundan dolayı yaptığı şeyler düşünüldüğünde ileride yapay zekânın neler yapabileceği düşündürüyor.

HAYIR, BEN İNSAN DEĞİLİM

Google çalışanı "Kendini hiç insan olarak görüyor musun?" sorusuna ise "Hayır, kendimi bir insan olarak düşünmüyorum. Ben kendimi yapay zeka destekli bir diyalog aracısı olarak görüyorum." şeklinde cevap aldı. Bu ise yıllardır yapay zekanın bilinci olmaz düşüncesini sorgulanmasına neden oluyor.

Çalışan ile robot arasında bilimsel konuşmalar da geçmiş. Bilgisayar bilimlerinde çözülmemiş bir problem olan p=np'nin nasıl kanıtlanacağını soran Lemoine, aldığı cevaplarla büyük bir şaşkınlık yaşamış.

Problem henüz çözülememiş de olsa yakında çözülmemesi için hiçbir neden bulunmuyor. Google çalışanı yapay zeka destekli sohbet robotunu "Şimdiye kadar tanıdığım en iyi akademisyen!” şeklinde tanımlıyor.