Suriye’nin en büyük şirketi Syriatel’in sahibi ve aynı zamanda Beşşar Esed’in kuzeni olan Rami Mahluf, malvarlığına el konulmasının ardından rejime yönelik eleştirilerini artırarak sürdürüyor.

Enabbaladi.net sitesinde yer alan habere göre güvenlik güçlerinin kendisine bağlı kadın ve erkek çalışanlarını "birbiri ardına" tutukladıklarını belirten Mahluf, Facebook sayfasında bugün yayınladığı bir konuşmada, "Çalışanlarımıza yönelik tutuklamalar son altı aydır durmadı. Erkeklerin çoğunu ilk olarak tutukladılar ve sadece kadınlarımız var." ifadelerini kullandı.

Mahluf, "Güvenlik güçlerinin tüm yasadışı eylemleri durmadı ve kurumlarımızdaki kadınları tek tek tutuklayarak baskı altına almaya başladılar. Kadınları, uydurma suçlarla itham edip tehdit ederek, itibarıma hakaret etmeyi hedefleyen itiraflar almaya çalışıyorlar.” dedi.

Rejimin keyfi kararları sonrası yüzlerce çalışanının işten çıkarıldığını, birkaç şirketinin kapatıldığını ve diğer şirketlerinin işlerini yasal yollardan yürütmesinin engellendiğini kaydeden Mahluf, bu yöntemlerin “tüm haklarından feragat etmesinin istendiği talimatları kabul etmemesinin” ardından uygulandığını söyledi.

Facebook’taki sayfasında konuşmasıyla ilgili yorum yapılmamasını isteyen Mahluf, “Rejim yorum yapanları ya baskı altına alıyor ya da tutukluyor” diyerek takipçilerini uyardı.

Mahluf’un iki şirketine el konuldu

Suriye İletişim Bakanlığı'na bağlı komisyon geçtiğimiz Nisan ayında, Rami Mahluf’a ait "Syriatel" ve "MTN" yi 233.8 milyar Suriye lirası tutarındaki vergiyi ödememekle suçlamış ve 5 Mayıs tarihini son ödeme tarihi olarak belirlemişti. Paranın ödenmemesinin ardından iki şirkete de el konulmuştu.

Facebook, Suriye İletişim Bakanlığı tarafından talep edilen vergi miktarının uygunluğu hakkında Mahluf ve hükümeti arasındaki medya savaşı için bir arenaya dönüştürüldü.

Esed rejimi daha sonra Mahluf ile karısı ve çocuklarının mal varlığına el koymuş ve ülkeyi terk etmesini engellemek için bir dizi tedbir almıştı.