Quebec City'de altı yıl önce bir camiye düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybedenler için Pazar günü Ottawa'da Elgin Caddesi'ndeki İnsan Hakları Anıtı'nda bir anma töreni düzenlendi.

29 Ocak 2017'de silahlı bir kişi, akşam namazından hemen sonra Quebec City İslami kültür merkezine girerek ateş açtı. Saldırıda altı kişi yaşamını yitirirken beş kişi ise yaralandı.

Suçunu kabul eden silahlı saldırgan, 40 yıl şartlı tahliye hakkı olmadan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. 2022’de ise Yüksek Mahkeme saldırganın cezasını şartlı tahliye hakkı olmaksızın 25 yıl hapis cezasına indirdi.

Geçen yıl, anma töreni iptal edilmişti

Geçen yıl, Ottawa'da camii saldırısında hayatını kaybedenleri anma töreni 'Özgürlük Konvoyu' protestosunun gelişi nedeniyle iptal edilmişti.

Nefrete Karşı Birleşen Kanadalılar grubu, Elgin Caddesi'ndeki insan hakları anıtında dinler arası bir mum ışığı nöbeti düzenlemeyi planlamıştı. Ancak binlerce halk sağlığı ve hükümet karşıtı protestocunun şehre akın etmesi nedeniyle anma töreni internete taşınmıştı.

29 Ocak, Quebec Şehri Cami Saldırısı ve İslamofobi’ye Karşı Eylemin Ulusal Anma Günü olarak da anılıyor. Geçen hafta Başbakan Trudeau, Ottawa merkezli insan hakları savunucusu ve gazeteci Amira Elghawaby'yi Kanada'nın İslamofobi ile mücadeledeki ilk özel temsilcisi olarak atadı.

Ottawa Belediye Başkanı Mark Sutcliffe, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanada'da İslamofobi, nefret ve ırkçılığın kökünü kazımaya yönelik ulusal çabaya desteğini taahhüt ettiğini söyledi.

Today marks the National Day of Remembrance of the Quebec City Mosque Attack & Action Against Islamophobia. #IRememberJanuary29pic.twitter.com/V9XnYz5mTt

— Mark Sutcliffe (@_MarkSutcliffe) January 29, 2023 ">http://