Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ve Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Alman Bakan, ülkesinin "Rus doğal gazı konusunda Avrupa'ya gaz akışının kesilmesi de dahil olmak üzere tüm senaryolara" hazırlıklı olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "şantajını" kabbul etmeyeceklerini belirten Habeck, avro dışında ödeme yapmayacaklarını belirtti.

Fransa ve Almanya'nın bu konu özelinde her gün görüşeceğini belirten Habeck, "Rusya'nın Avrupa'yı bölme çabaları başarısız olacak" dedi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire de, hem Fransa hem de Almanya'nın Avrupa'ya Rusya'dan gelen doğal gazın kesilme ihtimaline karşı hazırlıklı olduğunu ve Rusya'nın talebini reddettiklerini duyurdu.

VLADİMİR PUTİN AÇIKLAMASI

Putin, Moskova'da havacılık sektörü yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Rusya'ya uygulanan ve Rusya'nın yaptırımlara karşılık attığı adımlara değinen Putin, "Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım. Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar, 1 Nisan'dan itibaren sevk edilen gazın ödemesi için kullanılacak" dedi.

Bahsi geçen ödemelerin yapılmaması halinde doğal gaz sevkiyatının durdurulacağını söyleyen Putin, "Ödemeler yapılmazsa bunu tüm sonuçlarıyla birlikte alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız. Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri durdurulacak" ifadesini kullandı.