The Guardian'ın Rusya muhabiri Andrew Rothin, Rus-Ukrayna savaşındaki son gelişmeler ve bunun yol açabileceği tırmanışa ilişkin analizini yayınladı.

Rothin, Rus işgalinden 7 ay sonra Ukrayna'nın Rus kuvvetlerini Harkov bölgesinden çıkarmayı başardığını ve ayrıca Lugansk'ta ilerleme kaydettiğini ve Putin'in kuvvetlerine ve Kherson'daki tedarik hatlarına baskı uyguladığına dikkat çekti. Rothin, Rusya'nın Ukrayna'nın karşı saldırısını durduramaması durumunda 2014'ten beri işgal ettiği Ukrayna topraklarının bir kısmını kaybedeceğini de ekledi.

The Guardian muhabiri, Putin'in Ukrayna’yı Donetsk, Lugansk, Zaporizhia ve Kherson bölgelerinde referandum düzenlemekle tehdit ettiğini belirterek bunun önümüzdeki hafta başlarında bu bölgelerin Rusya tarafından ilhak edilmesiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.

Rothin, Rus liderin bu adımla, Ukrayna'daki "özel askeri operasyonu", kapsamlı seferberliğin başlamasına ve savaş ilanına izin verecek bir Rus topraklarını savunmak için bir savaşa dönüştürmeye çalıştığını ve tırmanışın şunları içerecek şekilde gelişebileceğini savunuyor.

Devlet kanalı Russia Today'in genel yayın yönetmeni Margarita Simonyan, gazetenin analizinden alıntı yaparak, şunları kaydetti:

"Şu anda olanlar ve olacaklar göz önüne alındığında, bu hafta bizim başlangıcımızı işaret edecek. Yakın bir zafer ya da bir nükleer savaşın başlangıcı. Üçüncü bir seçenek göremiyorum The Guardian muhabiri, Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etme ve büyük çaplı bir askeri gerilimi tırmandırma planının sadece şantaj olabileceğine inanıyor ve bu nedenle bir dereceye kadar risk taşıyor.”