Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından şartlarının kabul edilmesi halinde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşebileceğini kaydetti.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Putin, Donbas’taki ayrılıkçı bölgelerin tanınması ve Kırım’ın işgalinin kabul edilmesini talep etti. Putin, isteklerinin karşılanması halinde Zelenskiy ile yüz yüze görüşebileceğini de ifade etti.

BBC'den John Simpson'a konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Putin'in Erdoğan'a dile getirdiği dört talebin üzerinde anlaşılabilir olduğunu aktardı.

NATO ÜYELİĞİNDEN VAZGEÇİLMELİ

Bunlar arasında, Ukrayna'nın tarafsızlığını garanti etmesi, NATO'ya üye olmayacağını açıklaması gibi bilinen maddeler bulunuyor.

Putin'in ülkenin “Nazi” düşüncesinden arındırılması olarak adlandırdığı bir madde anlaşma talepleri arasında yer alıyor.

Bu madde, Ukrayna'da Rusça'nın kullanımının koruma altına alınmasını kapsıyor.

TARTIŞMALI TALEPLER SÜRECİ UZATABİLİR

Ancak Simpson bu maddeler sonrasında tartışmalı talepler geldiğini aktarıyor. Buna göre, Putin Doğu Ukrayna'nın bir bölümünün Rusya'ya katılmasını ve Zelenski'nin Kırım'ın Rusya toprağı olduğunu kabul etmesini istiyor.

İbrahim Kalın, Putin'in, bunların ancak Zelenski ile yüz yüze konuşarak çözülebileceğini söylediğini de aktardı.

Volodimir Zelenski böyle bir görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.