Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, dün akşam geç saatlerde Putin ile Paşinyan arasında Erivan’ın girişimiyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Görüşmede Dağlık Karabağ ile ilgili durum ele alındı.

Ermenistan-Azerbaycan sınırındaki duruma değinildiği sırada Putin, öncelikle ateşkese sıkı sıkıya uyulmasına dikkat çekerek 9 Kasım 2020 ve 11 Ocak 2021 tarihli ortak açıklamaların tüm hükümlerinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti.

Putin bölgede istikrarın sağlanması için Erivan’la Bakü arasında aktif arabuluculuk çalışmalarına devam edeceklerini ve yoğun temasların sürmesini desteklediklerini teyit etti.

Paşinyan, Putin’e teşekkür ederek sorunların yalnızca barışçıl ve diplomatik yolla çözülmesi için yapıcı diyaloğun sürdürülmesinden yana konuştu.

Görüşmede aynı zamanda Güney Kafkasya’daki ekonomik, ulaşım ve lojistik bağlantıların yeniden inşası konuları ele alındı.

Paşinyan, sınırdaki durumla ilgili KGAÖ’ye başvurulması talimatı verdiğini bildirdi

Ermenistan hükümetinin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Paşinyan görüşmede Putin’e dün Azerbaycan sınırındaki Sünik bölgesindeki durumla ilgili istişarelerin başlatılması için Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’ne (KGAÖ) resmi olarak başvurulması talimatı verdiğini söyledi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı daha önce 12 Mayıs’ta Azerbaycan ordusunun Sünik bölgesinin sınır kesimlerinden birinde ‘sınırların netleştirilmesi için’ birtakım çalışmalar gerçekleştirmeye çalıştığını bildirmişti. Ancak Azerbaycan ordusunun tam olarak ne gibi çalışmalar yaptığı bilgisi verilmemişti. Sınırdaki durum Ermenistan ve Rusya dışişleri bakanlarınca da ele alınmıştı.