Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 300.000 yedek askeri harekete geçirerek, Ukrayna'ya karşı saldırıya geçti. Bu kararıyla sahadaki durumdan endişe duyan milliyetçilerin eleştirilerini ve kendisine "özel bir askeri operasyon" vaat eden halkının kızgınlığını bastırmak istedi.

Putin aldığı bu kararlarla devletin geleceği hakkında sorular akla gelmeye başladı. Fransız gazetesi Le Figaro, bu bağlamda olası 5 senaryoyu ele aldı.

Birincisi: Milliyetçilere karşı pervasız hücum

Gazetede yer alan makalede, Putin'in son seferberlik ve nükleer tehdidiyle tırmanmayı seçtiğini ve bu senaryonun zaten var olduğu için en mantıklı olduğu savunuluyor.

Fransız Siyaset Bilimi Enstitüsü'nden Profesör Julian Theron, Putin'in gerilimi tırmandırmayı seçtiği ve kazanması gerektiğini çünkü ayrılıkçı topraklarda referandumun henüz sonuçlanmadığını söylüyor. Theron’a göre, referandum umulan sonuçları vermezse Rusya topraklarını korumak için pervasızca hücum etmek zorunda kalacak.

İkincisi: İstifa

Rafio'ya göre istifa diğerlerinden daha ciddi bir seçenek. Çünkü Rus işlerinde uzman bir uzman olan Arnaud Dubin'in inandığı gibi bu, görevden alma ve darbe senaryolarını dışlamanın bir yolu olabilir ve Putin'in iktidarı sessizce terk etmesine izin verecek.

Ancak Fransız Siyasal Bilimler Enstitüsü'ndeki profesör, Putin'in istifa etmesi durumunda, bazı isimlerin dolaşıma girmesine rağmen halefinin belirlenmesinin zor olduğu konusunda uyarıyor ve Dubin, Putin'in 2024'te tekrar aday olmayabileceğini belirtiyor.

Üçüncüsü: Darbe

Öte yandan, Ukrayna'da savaşın başlamasından bu yana Rusya'da bir darbe olasılığı dolaşıyordu ve ABD'li Senatör Lindsey Graham, " Rusya'da Brutus var mı (bu adamın Julius Caesar'a suikast komplosuna katılmasına atıfta bulunarak) dedi.)?" Ancak Kremlin liderinin devrilmesi çağrısında bulunan Rafio, Ağustos 1991'de Mihail Gorbaçov'a karşı 3'ü başarılı ve sonuncusu da başarısız olan 5 darbeye tanık olmasına rağmen, "Rusya'da Bonapartist bir gelenek olmadığına" inanıyor.

Makalede, Rusya'da bir darbe girişimine kimin önderlik edebileceği değerlendirildiğinde ise Tyron, "savunma sanayisinden sorumlu olma avantajına sahip olmasına rağmen" önde gelen Rus politikacı Sergei Ivanov'u da hariç tuttu. Tyron, bunu Ivanov'u Sovyet istihbarat servisinden Eski KGB, Putin'in bir müttefiki olmasına bağlıyor.

Dördüncüsü: Saldırı

Makalede, Putin'in askeri bir saldırıda öldürülmesi, ister Ukraynalı komandoların işi olsun, ister hükümetinin içinden olsun, birçok Batılı liderin gizlice hayalini kurduğu bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Putin, belirli Batılı uygulamaların farkında olduğu için bu seçenekten korkuyor.

Beşinci: Görevden Alma

Tyron'ın açıkça belirttiği gibi, Rusya Anayasası'nın 93. maddesinin bu seçenekten "kaçınmak için her şeyi yaptığı" iyi ve basit nedenden ötürü, tüm olasılıklar arasında en muhtemel olanı görevden alma gibi görünüyor.

Devlet Duması (vekiller) kendisini vatana ihanetle veya başka bir ciddi suçla suçlarsa, Birlik Yüksek Mahkemesinin bir kanunu tarafından kabul edildikten sonra, yalnızca Federasyon Konseyi (senatörler) tarafından görevden alınabilir.

Ancak Duma, Yüksek Mahkeme, Anayasa Mahkemesi ve Federasyon Konseyi gibi, Kremlin'le uyumlu olacak şekilde kuruldu. Parlamento'daki konumu daha kırılgan olmasına rağmen, görevden alma girişimi eski Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin'e karşı üç kez başarısız oldu.