İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı İnsani Diplomasi Uzmanı Abdullah Altay, Rusya'nın Ukrayna saldırısını ve takip eden gelişmeleri Ortadoğu Haber için değerlendirdi.

Rusya’nın Ukrayna karşısındaki savaşı sürerken, Başkan Vladimir Putin, Rus Ordusu’na, Borovsk ve diğer yerlerde kırmızı alarmla caydırıcı güçler oluşturma emrini verdi. Bu durum ise üçüncü dünya savaşına doğru sürüklenme endişesini artırıyor. Buna binaen Putin Ukrayna ile olan savaşını kazanabilmek için ise Romanya veya Polonya gibi bir NATO üyesi ülkeye yakın bir noktaya bomba atma yolunu seçer mi?

ÇATIŞMAYI ARTIRAN FAKTÖRLER

Ukrayna Savaşı, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana olan en tehlikeli çatışma olarak kabul edilmektedir. Çünkü bu çatışma bir Avrupa Savaşı ya da Dünya Savaşı haline dönüşebilir. Peki nasıl?

* NATO ülkeleri Ukrayna’ya silah desteği sağlarken, asker gönderme veya uçuşa yasak bölge ilan etme fikrini kabul etmediler. Çünkü her iki yol da Rus vatandaşları öldürmek manasına gelir ki bu da NATO ile Rusya’yı hızlı bir şekilde 3. Dünya Savaşı’na sürükler.

* Zaporijya Nükleer Santrali yakınlarında bir çatışmanın patlak verdiği ve bunun Çernobil Tesisinde enerjinin kesintisine sebep olduğu kaydedildi. Bu gibi olaylar komşu ülkeler üzerinde ciddi etkilerin oluşmasına sebebiyet verebilir.

* NATO’nun silah sevkiyatlarının çoğunluğu Polonya üzerinden sağlanıyor. Rus ordusunun Ukrayna’nın batısına doğru ilerlemesi göz önüne alındığında, Rus savaş uçakları, Ukrayna’ya giden NATO konvoylarını bombalayabilir.

* Ukrayna jetlerine karşı harekatta bulunan Rusya güçleri, Polonya hava sahasını ihlal edebilir.

DÜNYA SAVAŞI’NI BAŞLATMAYA EN YAKIN SENARYO

Kremlin ve Beyaz Saray çatışma noktalarının genişlemesinden çekiniyor. Ancak Rusya’nın devasa büyüklükte nükleer silah deposu korkuları artırıyor. NATO Ukrayna üzerine hava ambargosu uygulamaya başladı. 3. Dünya Savaşı’nı alevlendirme ihtimali olan senaryo ise Ukrayna’nın Rusya ile savaşın başladığı Şubat ayından bu yana bunu talep etmesi. Ancak hava ambargosu uygulanması büyük bir tehlike arz etmektedir.

* Uçuşa yasak bölge olması durumunda, Amerika ve NATO jetleri Rus uçaklarına ve yerde bulunan hava savunma sistemlerine saldırır.

* Rusya NATO’ya geri çekilmesi için stratejik bir mesaj göndermeksizin, nükleer silahlarla Ukrayna hedeflerini vurarak yanıt verebilir.

* Bu silahlar çok büyük ve hatta NATO topraklarına kadar ulaşabilecek yıkıcı bir etkiye sahip olduğundan, savaş karmaşası ile çeşitli olayların kontrol edilmesini zorlaştırabilir.

* Bu durumda ise işler çok daha hızlı kontrolden çıkarak bir NATO üyesi devletin topraklarına saldırı gerçekleşebilir.

* Rusya ile NATO arasında bir savaş olması durumunda ise nükleer silahlar kullanılacaktır. Çünkü Rusya’nın NATO ülkelerinin birleşmiş gücüne karşı koyabilmesinin tek çıkar yolu budur.

PUTİN TEK BAŞINA NÜKLEER SİLAH KULLANABİLİR Mİ?

Bu sorunun cevabı operasyonun tarzına bağlıdır. Eğer bu operasyon bir intikam operasyonu olursa, operasyon içerisinde yanlış haberlerin yayılmasını engelleyecek ve yanlış kararların alınmasına da müsaade edilmeyecektir. Ancak bu operasyon saldırı amacı ile olacaksa bu konularla ilgilenilmeyecektir. 27 Şubat’ta orduya verilen nükleer güç kullanma emri ise ikinci seçeneği daha yakın bir seçenek haline getirmektedir.

Sovyet Stratejik Füze Kontrol Komuta ve İletişim Uzmanı olarak çalışan Valery Yarynich‘e göre Rusya’nın savaş kararı sadece bir kişiden çıkmadı. Bu sebeple eğer Putin nükleer silah kullanılması emrini verirse muhakkak şu kişilerin de onaylaması gerekmektedir:

- Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı, bu ikisi ise Chaget Çantası ile karara itiraz etme ve durdurma hakkına sahiptir.

- Halihazırdaki Bakan ve Genelkurmay Başkanı ise Putin’e sadıktır.

- Kararı onaylamayı reddetmeleri halinde ise Putin son anda kolaylıkla onları görevlerinden alabilir.