Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’nün (NATO) doğuya doğru genişleme politikasını bahane eden Rusya, 2008’de Gürcistan’a bağlı Güney Osetya ve 2014’te kadim Türk yurdu olan Kırım’ı işgal etti.

Saldırgan politikalarına hız kesmeden devam eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son olarak Ukrayna’nın tarihi Rus toprağı olduğunu ifade ederek, Kiev yönetimine karşı geniş çaplı “işgal” operasyonu başlattı.

Tüm itidal mesajlarına rağmen, Rus ordusu Putin’in emriyle 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı askeri harekata başlarken, iki ülke arasındaki medya ve propaganda savaşları da taktiksel bir unsur olarak ön plana çıktı.

RUS PROPAGANDASI ÜLKE İÇİNDE SINIRLI KALDI

Ukrayna, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) desteği ile yaşanan gelişmeleri dünya kamuoyunu duyururken, Batı blokunun çeşitli yaptırımlarına maruz kalan Rusya’nın propaganda çalışmalarının ülke içinde sınırlı kaldığı görüldü.

Rus yayınlarının, Batı medyası tarafından sansür edilerek verildiği ve genel olarak Rusya’nın aleyhine olan haberlerin servis edildiği dikkatlerden kaçmadı.

Kremlin yanlısı medya kuruluşları genel olarak, Ukrayna’nın NATO’ya girmek istemesi suretiyle Rusya’yı tehdit ettiğini ve “Neo-Nazi” gruplarını destekleyen Kiev yönetiminin 2014’ten itibaren Donbas’ta katliam yaptığını aktardı.

Ukrayna’nın otoriter bir yönetim tarafından idare edildiği belirten Rus yayın organlarınca, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin de bir diktatör olduğu ve ülkedeki muhalefeti susturmaya çalıştığı iddia edildi.

UKRAYNA TÜM KANALLARI AKTİF OLARAK KULLANIYOR

Avrupa medyasını arkasına alan Kiev yönetimi ise Rus saldırılarını anlık olarak dünya kamuoyuna duyururken, savaşın insani yönünü ön plana çıkararak Putin yönetimine karşı bir cephe oluşturmayı başardı.

Avrupa Parlamentosu başta olmak üzere zaman zaman farklı ülke parlamentolarına da hitap eden Zelenski, her fırsatta Ukrayna ordusunun sadece kendileri için değil, Avrupa Birliği değerleri için de savaştığını aktardı.

Spor sivil kıyafetler tercih eden Zelenski dünya kamuoyuna her fırsatta “sivillere karşı” savaşıldığı intibaını oluşturmaya çalıştığı görüldü.

Zelenski, CNN International başta olmak üzere uluslararası medya kuruluşlarına verdiği mülakatın yanında, sık sık sosyal medya kanallarından da açıklama yapmak suretiyle mesajlarını her kesime iletmeye çalıştı.

Öte yandan Ukrayna tarafının, esir alınan Rus askerlerini aileleriyle görüştürmesi ve kendilerine iyi muamelede bulunulduğunun gösterilmesi dünya kamuoyunda önemli bir etki yaptı.

UKRAYNA RUSYA’YA KARŞI ÜSTÜNLÜK SAĞLADI

Medya organlarını proaktif kullanmayı seçen Ukrayna, Rus medyasının sakladığı bazı unsurları yine Rusya’nın mecraları tarafından duyurmak mecburiyetinde bırakarak üstünlük sağladı.

Çatışmaların ilk günlerinde pek çok bilginin üstünü örten Ruslar, devlet kanalından kayıplarına ilişkin bilgi vermeye başladı. Dezenformatif ve çelişkili yayınlara da imza atan Rusya’da, resmi kanallardaki Rus gazetecilerden bazılarının ülkelerini suçlayıcı açıklamalara imza atması dikkat çekti.

Devlet televizyonlarında bir anda boy gösteren savaş aleyhtarı dövizli protestocular propaganda anlamında Moskova’yı zora soktu.

Gündem belirleme anlamında Ukrayna’nın Rusya’ya karşı net bir üstünlük sağladığı yapılan haber sayılarına da yansıdı. Ukrayna merkezli ve Kiev tarafının yararına yapılan haberlerin Rusya cephesine nispetle daha fazla olduğu görüldü.