İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Rusya'nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya karşı savaş açmasının ardından güvenlik endişeleri artan İsveç ve Finlandiya, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü’ne (NATO) katılmak için resmi başvuruda bulundu.

İttifak çatısı altında, olası Rus tehdidine karşı kendilerini korumayı planlayan ülkeler, PKK/YPG mensuplarını barındırdıkları gerekçesiyle Türkiye'nin direnciyle karşılaştı.

Ankara’nın tutumunu değiştirmesi için birçok ülke arabuluculuk ve ikna çalışmaları için harekete geçerken, PKK/YPG’nin sözde üst düzey yöneticisi Zagros Hiwa, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

ERDOĞAN’IN BASKISINA BOYUN EĞMEYİN

Norveç medyasına konuşan KCK Dış İlişkiler Komitesi Sözcüsü Hiwa, İskandinav ülkelerine çağrı yaparak, “Erdoğan'ın baskısına boyun eğmeyin” dedi.

Hiwa, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın terör örgütünün faaliyetlerini öne sürerek Avrupalı siyasetçileri ve kamuoyunu etkisi altına almak istediğini belirtti.

Norveç’in en çok okunan gazetesi Verdens Gang’a (Dünyanın Seyri) konuşan Hiwa, Türkiye’yi daha uyumlu hale getirmek için baskı yapılmasını istedi.

Amund Bakke Foss’a konuşan Hiwa, “Erdoğan yayılmacı bir dış politika izliyor. Osmanlı zihniyetini temsil ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

NATO’YA TÜRKİYE ÇAĞRISI

Ankara’nın NATO’daki rolünün yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Hiwa, “Türkiye'nin her yaptığını NATO ülkesi diye kabul etmemeliler" değerlendirmesinde bulundu.

Hiwa, Türkiye'nin bölgede insan hakları ihlalleri yaptığını öne sürerek, "İşgal karşısında diğer NATO ülkelerinden gelen eleştirileri susturmak için ittifakı kullanıyor” dedi.

Mehmetçiğin sınır ötesinde gerçekleştirdiği operasyonlara da değinen Hiwa, örgütün saklanma yerlerini, tünellerini ve mühimmat depolarını bombaladığını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) savaş uçakları, helikopterler ve Silahlı İnsansız Hava Araçları ile (SİHA) örgüte ağır bir saldırı başlattığını belirten Hiwa, “Türkiye, bir tür yeni Osmanlı İmparatorluğu yaratmak için buradaki alanları ele geçiriyor” dedi.

PKK/YPG’NİN SİVİL KATLİAMLARINI AKLADI

Hiwa, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği’nin (AB) siyasi ve ekonomik çıkarları nedeniyle Türkiye’ye boyun eğdiğini ve bunun sonucu olarak PKK’yı terör örgütü olarak kabul ettiklerini savundu.

PKK’YPG’nin sivillere saldırmadığını öne süren Hiwa, “Mücadelemiz boyunca hiçbir yerde kasıtlı olarak sivillere saldırmadık. Savaşta güçlerimizden etkilenenler olmuş olabilir, ama amacımız bu değildi” dedi.