BOGOTA (AA) - Peru'nun geçici Cumhurbaşkanı Dina Boluarte'nin erken seçim talebi Kongrede yapılan oylama sonucunda Nisan 2024'te yapılması yönünde kabul edildi.

Anayasa Komisyonu Başkanı Fujimori Hernando Guerra tarafından sunulan önerge, 93 lehte, 30 aleyhte ve 1 çekimser oyla onaylandı.

Böylece yasaya göre 2026'da yapılması beklenen genel seçimlerin, Nisan 2024'te yapılması yönünde karar verildi.

Boluarte, 18 Aralık'taki açıklamasında, erken seçim talebini kabul etmeyen Kongreye tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanı Boluarte'nin seçimlerin Aralık 2023'te yapılması önerisi 17 Aralık'ta Kongrede yapılan oylamada reddedilmişti.

Eski Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 26'ya çıkmıştı.

Ülkenin birçok kentinde sokağa dökülen binlerce kişi Boluarte'nin istifasını ve gözaltında bulunan Castillo'nun serbest bırakılmasını istiyor.

- Castillo’nun görevden alınması

Castillo, hükümeti devirmekle suçladığı Kongre tarafından 'kalıcı ahlaki yetersizlik' suçlamasıyla görevinden azledilmişti.

Castillo'nun görevinden alınması yönündeki karar, 7 Aralık'taki genel kurul toplantısında 6 aleyhte, 10 çekimser oya karşı 101 lehte oyla kabul edilmişti.

Kongrede Castillo'nun görevden azledilmesi kararına gerekçe olarak 'kamu fonksiyonlarını gasbetmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve anayasal düzeni ihlal etmeye çalışmak' gösterilmişti.

Pedro Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararının ardından gözaltına alınmıştı.

- Erken seçim önerisi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Boluarte, Castillo'nun görevinden alınmasının ardından ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak 8 Aralık'ta yemin etmişti.

Boluarte, 11 Aralık'taki açıklamasında, bu siyasi çatışmanın ülke için sağlıklı olmadığına dikkati çekerek, 'Birkaç gün içinde Kongreye erken seçim önerisini getireceğim. Cumhurbaşkanı olarak görevim çoğunluğun iradesine uymaktır.' ifadesini kullanmıştı.

- OHAL ilanı

Ülkede, Cumhurbaşkanı Castillo’nun 7 Aralık'ta Kongrede görevinden azledilip cezaevine gönderilmesinin ardından gösteriler başlamıştı.

Hükümet, şiddet olayları ve protestolar nedeniyle 14 Aralık'ta ülke genelinde 30 günlüğüne OHAL ilan etmişti.

Boluarte ise istifa etmesi için kendisini günlerdir protesto eden göstericilere 14 Aralık'ta diyalog çağrısında bulunmuştu.

Birleşmiş Milletler (BM), 12 Aralık'taki açıklamasında, Peru'da devam eden hükümet karşıtı protestolarda şiddetin arttığını ve durumun daha da kötüye gidebileceğinden endişe duyduğunu bildirmişti.