Uygurlar, hazırladıkları bir video ile Doğu Türkistan'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekerek uluslararası kamuoyuna Pekin Kış Olimpiyatları'nı boykot etme çağrısında bulundu.

Çin’in Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur halkına yönelik uyguladığı dini, etnik ve siyasi baskılar devam ederken, söz konusu video ile 4 Şubat’ta başlayan Pekin Kış Olimpiyatları protesto edildi.

Geçen yıl dini, etnik ve siyasi baskıların arttığı Doğu Türkistan’da Çin’in Müslüman Uygur halkına yönelik uyguladığı soykırım uluslararası camianın dikkatini çekmişti.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 43 ülke, Çin yönetimini işkence, kötü muamele, insanlık dışı ve aşağılayıcı cezalandırma, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukları zorla ailelerinden ayırma gibi yaygın ve sistematik insan hakları ihlallerine maruz bıraktığı gerekçesiyle kınamıştı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Kanada, Uygurların yaşadığı Sincan bölgesinden ithalat yapılmasını yasaklamıştı.

DÜNYA GENELİNDE 243 STK’DAN BOYKOT ÇAĞRISI

Aralarında İnsan Hakları Gözlemevi’nin (HRW) de bulunduğu 243 sivil toplum kuruluşu, Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur halkına yönelik uyguladığı dini, etnik ve siyasi baskılar sebebiyle Pekin Kış Olimpiyatları’nı boykot etme çağrısında bulundu.

Çin İnsan Hakları Savunucuları ve Uygur İnsan Hakları Projesi gibi grupların da dahil olduğu açıklamada, 4 Şubat’ta başlaması planlanan olimpiyatlar öncesi Uygurlara yönelik gerçekleştirilen insan hakları ihlallerine dikkati çekildi.

OLİMPİYATLAR SOYKIRIMIN ÜZERİNİ ÖRTEMEZ

Uygur İnsan Hakları Projesi Başkanı Ömer Kanat, Pekin Olimpiyatları’nın soykırımın üzerini örtemeyeceğinin altını çizdi. Kanat, “Olimpiyat değerleri ve uluslararası dostluğun bu yıl Pekin’de kutlanmasının mümkün olacağını düşünenleri anlamak çok zor” değerlendirmesinde bulundu.

HRW Çin Direktörü Sophie Richardson, olimpiyatlara ev sahipliği yapan ülkenin uluslararası hukuku ihlal eden insanlık suçları işlediğini kaydederek, “Olimpiyat Oyunları’nın zorlamayla iyilik şeklinde yapılması mümkün değildir” açıklamasında bulundu.

Olimpiyatların Pekin’de düzenlenmesinin Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in hükümetini normalleştirmeyi hedeflediğini vurgulayan İnsan Hakları Savunucuları Direktörü Renee Xia ise “Dünyanın bu insanlık dramını meşrulaştırması, mağdurların adaletsizliklere karşı sesini çıkarmasını zorlaştırmaktadır” ifadesini kullandı.