Pakistan'ın 23. Başbakanı Şahbaz Şerif, başbakan olarak seçildikten sonra ilk konuşmasını mecliste gerçekleştirdi.

Konuşmasına, İmran Han hükümetinin dış politikada attığı adımları eleştirerek başlayan Şerif, Pakistan'ın stratejik partnerleri ve dostları tarafındanrk edildiğini ve Keşmir'de yaşananlara birçok ülkenin sessiz kaldığını hatırlattı.

Çin'in iyi ya da kötü günde Pakistan'ın partneri olduğunu söyleyen Şerif, Pekin ile iyi ilişkiler kurmanın önemini vurguladı.

İmran Han hükümetinin Çin ile Pakistan arasındaki dostluğu zayıflatmaya çalıştığını belirten yeni Başbakan Şerif, hiç kimsenin Pakistan-Çin dostluğunu bozamayacağını belirtti.

Kendi döneminde Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru'nun (CPEC) daha ileriye taşınacağını ve projelerin daha hızlı ilerleyeceğini iddia eden Şerif, Çin ile Pakistan arasındaki ilişkilerin sonsuza dek süreceğini söyledi.

Türkiye ile Pakistan arasındaki ilişkileri değerlendiren Şerif, "Türkiye ile Pakistan'ın ayrılmaz bağlara sahip olduğunu" söyledi.

Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde önemli ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Şerif, "Keşmir meselesinde Türkiye daima Pakistan’ın ve Keşmir halkının arkasında durdu. Türkiye her zaman Keşmirlilerin arkasındaydı" ifadesini kullandı.

AFGANİSTAN'DA BARIŞ TALEBİ

Afganistan'da yaşananların vahim olduğunu dile getiren Şahbaz Şerif, Afganistan için de seslerini yükselteceklerini belirtti.

Afganistan'da barış istediklerini belirten yeni başbakan, Filistin meselesinin de çözülmesini istediklerini vurguladı.

Hindistan ile Pakistan arasında iyi ilişkiler kurmak istediklerini ancak bunun Keşmir meselesinin çözümüne bağlı olduğunu söyleyen Şerif, "Keşmirli kardeşlerimiz için tüm forumlarda sesimizi yükselteceğiz. Onlara diplomatik ve manevi destek vereceğiz" ifadesini kullandı.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'ye iki ülkede de işsizlik, yoksulluk ve hastalıkların olduğunun farkına varması gerektiğini söyleyen Şahbaz Şerif, "Neden gelecek nesillerimizin acı çekmesini isteyelim. Gelin Keşmir sorununu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları ve Keşmirlilerin beklentileri doğrultusunda çözelim" açıklamasını yaptı.