Ekonomik zorluklarla mücadele eden Pakistan'da Merkez Bankasının döviz rezervi 3,7 milyar dolara düştü.

Ulusal basındaki haberlere göre, Merkez Bankası döviz rezervleri dış borç ödemelerinin ardından 3,7 milyar dolara geriledi.

Bankaların elindeki döviz miktarı da 5,7 milyar dolara düştü. Ülkedeki toplam likit döviz miktarı 9,4 milyar dolar oldu.

Pakistan’ın elinde yaklaşık 3 haftalık ithalatı karşılayabilecek döviz bulunuyor.

ABD'DEN DESTEK İSTENDİ

Pakistan Gelir ve Maliye Bakanı İshak Dar, başkent İslamabad'da ABD Hazine Bakanlığı Asya Müsteşar Yardımcısı Robert Kaproth ile görüşmesinde, Washington yönetiminden Uluslararası Para Fonunun (IMF) İslamabad’a yönelik şartlarını yumuşatması konusunda destek istedi.

IMF Pakistan Daimi Temsilcisi Esther Perez Ruiz, The News gazetesine yaptığı açıklamada, 31 Ocak-9 Şubat'ta IMF’den bir heyetin Pakistan’ı ziyaret edeceğini söyledi.

Hükümet, IMF'nin serbest bırakacağı krediye acil ihtiyaç duyuyor.

Uzmanlar, IMF’nin krediyi serbest bırakmaması halinde Pakistan'ın iflasa sürüklenebileceğini belirtiyor.

Başbakan Şahbaz Şerif, geçen hafta IMF'nin tüm şartlarını kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti.

IMF ANLAŞMASI

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için anlaşmıştı.

Temmuz 2022'de yeniden masaya oturulmuş ve IMF, toplam kredi miktarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını açıklamıştı.

Temmuz 2022'de varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların sağlanması halinde Pakistan'a 1,17 milyar dolar krediyi serbest bırakacağını belirtmişti.

DIŞ BORÇ

Siyasi krizler, rupinin dolar karşısında değer kaybetmesi ve enflasyonun artmasının yanında geçen sene yaşanan yıkıcı sel felaketi ve enerji sıkıntısı, ülke ekonomisi üzerindeki baskıyı daha da artırdı.

Pakistan’ın ulusal borcu 274 milyar dolar civarında ve bu borç, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yaklaşık yüzde 80'ine tekabül ediyor. Bu durum, ülkeyi ekonomik şoklara karşı savunmasız hale getiriyor.

İslamabad yönetiminin bu mali yılda yaklaşık 30 milyar dolar dış borç ödemesi gerekiyor.