Sel felaketinden etkilenen Pakistan'a destek amacıyla "Pakistan'da Uluslararası İklim Değişimine Uyum Konferansı" 9 Ocak'ta Cenevre'de düzenlenecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde haftalık olağan basın toplantısı, BM yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Toplantının moderatörü BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, uluslararası konferansın BM Cenevre Ofisi'nde Pakistan hükümeti ve BM ev sahipliğinde yapılacağını belirtti. Konferansın birçok ülkeden hükümet yetkilisi ile kamu ve özel sektörden yöneticileri bir araya getireceğini ifade eden Vellucci, bu organizasyonun 2022'de yıkıcı sel felaketi ile karşılaşan Pakistan hükümeti ve halkını desteklemeyi hedeflediğini anlattı.

Pakistan'daki sel felaketi sebebiyle yaklaşık 1740 kişi hayatını kaybetti, 12 binden fazla kişi yaralandı. Ülke genelinde 33 milyondan fazla kişinin etkilendiği sellerin maliyetinin 30 milyar doların üzerinde olduğu belirtiliyor.

Toplantıya çevrimiçi olarak katılan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Tarık Jasarevi, Kovid-19'un evrimi konusundaki teknik danışma kurulu toplantısının bugün yapıldığını söyledi. Jasarevi, bunun düzenli toplantılardan biri olduğunu ve DSÖ'nün virüsün değişim riskini değerlendirmede faydalı olduğunu kaydetti.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, AA muhabirinin Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın "Ukrayna-Rusya Savaşı'nın yıl dönümü olan şubatta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in moderatörlüğünde şubatta 'barış zirvesi' düzenlemeyi amaçladıkları" şeklindeki açıklamasını hatırlatarak "BM 2023'te Rusya-Ukrayna Savaşı'nın son bulması için böyle bir girişimde bulunacak mı?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Genel Sekreter, bu çatışmanın başladığı ilk andan itibaren, BM'nin bütün imkanı ve diplomatik araçlarının bu sorunun çözülmesi için kullanılmasının mümkün olduğunu açıkladı. Böyle bir gelişme mutluluk verici olur. Ancak 2023 yılı için BM'nin taraflar arasında böyle bir muhtemel girişimde bulanacağına ilişkin herhangi bir bilgi yok."