Pakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hina Rabbani Khar, Hindistan ile "arka kapı diplomasisi" yapılmadığını söyledi.

Ulusal basındaki haberlere göre, Bakan Yardımcısı Khar, Senato'da yaptığı açıklamada, koalisyon hükümetinin göreve geldiği Nisan 2022'den bu yana Yeni Delhi ile arka kapı diplomasisi yürütülmediğini ifade etti.

Khar'ın açıklamaları, Hindistan'ın Pakistan'ı mayısta Goa eyaletinde yapılması planlanan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) toplantısına davet etmesinin ardından geldi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, ŞİÖ dönem başkanlığının bu yıl Hindistan'da olduğunu ve davetin genel bir uygulama olduğunu belirtti.

Beluç, Pakistan'ın toplantıya katılıp katılmayacağına zamanı geldiğinde karar verileceğini söyledi.

Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Hindistan'ın davetini kabul ederse 12 yıl aranın ardından Hindistan'a dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyareti gerçekleştirmiş olacak.

Eski Pakistan Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar, Temmuz 2011'de Hindistan'ı ziyaret etmişti.

İLİŞKİLER 2016'DA KÖTÜLEŞMEYE BAŞLADI

Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Sushma Swaraj, dönemin Pakistan Dışişleri Bakanı Sartaj Aziz'e Ağustos 2015'te davet göndermişti fakat Swaraj, Aziz'den, Hindistan'da Cammu Keşmirli liderlerle görüşmekten vazgeçmesini istemişti. Aziz'in bunu reddetmesi üzerine davet iptal edilmişti.

Hindistan'dan Pakistan'a yapılan dışişleri bakanı düzeyindeki en son ziyaret ise Aralık 2015'te Swaraj tarafından gerçekleştirilmişti.

Swaraj'ın ziyaretinin ardından Cammu Keşmir'de Ocak ve Eylül 2016'da terör saldırıları yaşanmıştı. Şubat 2019'daki terör saldırısıyla iki ülke arasındaki ilişkiler iyice kötüleşmişti.

Yeni Delhi yönetiminin 5 Ağustos 2019'da Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırıp eyaleti merkeze bağlı iki birlik toprağına bölmesinin ardından diplomatik ilişkiler en düşük seviyeye indirilmişti. Ticaret askıya alınmış, sınır ötesi otobüs ve tren seferleri durdurulmuştu.

MÜZAKERE ÇAĞRISI

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Aralık 2022'de Pakistan'ı "terörün merkezi" olmakla suçlamıştı. Pakistan Dışişleri Bakanı Zerdari ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yi Gujarat'ta 2002'deki ayaklanmalar dolayısıyla eleştirmişti.

Ancak bu gerilim uzun sürmemiş, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 12 Ocak'ta Al Arabiya televizyonuna verdiği röportajda, Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye iki ülke arasında Cammu Keşmir dahil, tüm meselelerin çözümü için ciddi ve samimi şekilde müzakere yapma çağrısında bulunmuştu.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Arindam Baghci, 19 Ocak'ta ülkesinin Pakistan ile komşuya yaraşır bir ilişki istediğini ancak "terör, şiddet ve düşmanlıktan temizlenmiş elverişli bir ortama" ihtiyaç olduğunu söylemişti.