Özbekistan Buhara’da aktivistler ve sanatseverler, Buhara’da tarihi medresenin, UNESCO’nun koruması altındaki özel firmaya devir edilmesine tepki gösteriyor. Buhara’da yerel halk, medresenin otele dönüşmesini ve tarihi yapıya zarar verileceğini iddia ederek karara karşı çıkıyor.

Buharalı aktivistler, UNESCO tarafından koruma altına alınan Gavkuşon Medresesi’nin içinde otel kurmak üzere özel bir şirkete devredilmesinin tarihi alana zarar verebileceğinden endişe ediyor. Buhara’nın tarihi merkezindeki en büyük yapılardan birisi olan Gavkuşon Medresesi, 16. yüzyılda Şeybani Hanlığından II. Abdullah Han döneminde inşa edilmişti. Gavkuşon Medresesi, son elli yılda Buhara bakırcılarının “Kandakor” zanaat merkezi olarak hizmete sunulmuştu.

Özbekistan Turizm ve Spor Bakanlığı, Gavkuşon medresesinin “Asilbek Nuri” şirketine kiralandığı bilgisini doğruladı. Bakanlık, medresede kozmetik restorasyon çalışmalarının yapıldığını ve ciddi bir endişeye mahal olmadığı bilgisini aktardı. Kadim Gavkuşon medresesi sanat eleştirmenlerini ilgilendiren Buhara’daki tek tarihi anıt veyahut medrese değil.

BUHARALI VATANDAŞLAR MODERN YAPIYA KARŞI!

Özbekistan medyasından edinilen bilgilere göre, Buhara’da yaşayan halk, durumdan oldukça endişeli ve rahatsız. Buharalı 65 yaşındaki bakırcı Rahmatilla Kuliyev, son elli yıldır zanaat merkezlerine ev sahipliği yapan Gavkuşon medresesinin, belediye tarafından yasadışı bir otel organizasyonu için özel şirketlerden birine devredildiğini söyledi. Yerel bakırcı Rahmatilla Kuliyev, Özbekistan medyasına verdiği demeçte, “Gavkuşon medresesinde atölyemiz ve ücretsiz esnaf eğitim merkezimiz vardı. Yerli ve yabancı turistler her zaman ziyaret ederdi. Şimdi ise ziyaretçilerin sayısı oldukça azaldı. Hükümet bu medreseyi hiçbir uyarıda bulunmadan “Asilbek Nuri” adlı şirkete sattı. Şimdi sokakta 20’den fazla zanaatkar hizmet vermeye çalışıyoruz.” dedi.

MEDRESEDEN OTELE Mİ ÇEVRİLECEK?

Ayrıca Kuliyev, “1968 yılında, o dönemin Özbekistan Başkanı Şeref Raşidov’un emriyle Gavkuşon Medresesi, efsanevi Buhara ustası Salimjon Hamidov ve on üç öğrencisine devredildi. Rahmatilla Kuliyev ise Salimjon Hamidov’un on üç öğrencisinden birisi olarak Gavkuşon medresesinde hizmet veriyor. Neredeyse unutulmuş asırlık el sanatlarının yeni hayatı tam da bu medresede başladı. Kesinlikle yasa dışı şekilde özel firma “Asilbek Nuri”ye teslim edildi. Firma burada otel yapmaya başladı. Hatta özel şirket medresenin bir bölümünde onarım işlerine başladı. Kadim medresemiz böylelikle otele dönüşüyor. Kadim Medresemiz UNESCO’nun koruması altında olmasına rağmen tahrip ediyorlar. Elli yıldır gözbebeğimiz gibi değer verdiğimiz tarihi nesneyi basitçe yok ediyorlar.” ifadesine yer verdi.