İsminin saklı kalmasını isteyen yerel bir aktivist, şehirde geçen ay 22 erkeğin sakallarını zorla tıraş ettirildiğini söyledi. "Sadece dindar erkekler sakallarını tıraş etmeye zorlanıyor" diyerek bu uygulamanın "sistematik" olduğunu vurguladı.

Bir Yangiyul sakini RFE/RL'ye verdiği demeçte "Polis bizim sözde teröristlere benzediğimizi söylüyor." diyerek şunları ekledi: “Hz. Muhammed'in gelenek ve göreneklerine uygun gördüğümüz için sakal bırakıyoruz, bizi tıraş olmaya zorlayarak haklarımızı ihlal ediyorlar".

Özbekistan’ın sakal politikası, insan hakları grupları tarafından birkaç yıldır eleştiriliyor. Hükümetin radikal İslam olarak adlandırdığı şeyi kısıtlamasının, radikal İslam’ın yükselişine sebep olduğu iddia ediliyor.

ÖZBEKİSTAN İSLAM ÜLKELERİNDEKİ ÖĞRENCİLERİNİ GERİ ÇAĞIRIYOR

Haziran ayında Özbek hükümetinin, devlet tarafından onaylanmayan “bazı İslami yorumları” kontrol etme ve kısıtlama çabalarının bir parçası olarak Mısır ve Türkiye'deki öğrencilerini geri çağırdığı bildirildi.

Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, ABD Dışişleri Bakanlığı, Özbek Hükümeti’ni din özgürlüğü ihlalleri nedeniyle özel gözlem listesinden kaldırdı. Özbekistan daha önce 2006'dan 2017'ye kadar Özel Endişe Ülkesi olarak belirlenmişti ve 2018 ve 2019'da Özel İzleme Listesine taşınmıştı.

Ancak 2020 Uluslararası Din Özgürlüğü Raporuna göre, Özbekistan hükümetinin Müslüman erkekleri, sakallarını tıraş ettirmeye ve kadınların okullarda ve ofislerde başörtüsü takmasını engellemeye devam ettiği tespit edildi.