Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile binek otomobillerde motoru 1600 cc’yi geçmeyen araçlarda uygulanmakta olan ÖTV tutarı, yeni matrah gruplarının açılması ve yeni oranların belirlenmesi için yeniden oluşturuldu.

Bu sayede, yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 92 bin liradan 120 bin liraya yükseltilirken, yüzde 50 ile yüzde 80 ÖTV oranı arasına ise iki matrah grubu daha açıldı.

Matrahı 150 bin lirayı aşıp, 175 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 60 oranında, matrahı 175 bin lirayı aşıp, 200 bin lirayı aşmayanların ÖTV oranı yüzde 80 yerine yüzde 70 oranında vergilendirilecek.

Bineklerdeki yüzde 80 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 150 bin liradan 200 bin liraya yükseltildi.

HİBRİT ARAÇLAR

Motor gücü 1800 cc’yi geçmeyen hibrit araçlarda yüzde 45 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği 114 bin liradan 130 bin liraya, 50 ÖTV oranı için esas alınan matrah eşiği ise 170 bin liradan 210 bin liraya çıkartıldı.

Yapılan düzenleme döviz kurlarında yaşanan dalgalanmaların oluşturduğu maliyet baskısı ve enflasyonla mücadele dikkate alınarak gerçekleştirildi.

İNDİRİM YAŞANMASI BEKLENİYOR

Yeni düzenlemeyle beraber yerli otomobillerin yoğun olarak bulunduğu kategoride yapılan ÖTV matrah değişiklikleri ve matrah eşiklerinin sayısının artırılmasının neticesinde dolaylı olarak düşecek olan ÖTV oranlarının, bazı araçların fiyatlarına indirim olarak yansıması öngörülüyor.

CARİ AÇIĞIN AZALMASINA OLUMLU KATKI VERMESİ HEDEFLENİYOR

Yapılan düzenlemeyle birlikte motoru 1600 cc’nin altında olan ve vergi fiyatıyla beraber 450 bin liranın üstende satılan araçların fiyatlarında değişiklik olmazken, yüzde 45, 50 ve 80 ÖTV oranına tabi araçların fiyatlarında 5 bin ile 35 bin lira arasında indirim bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Kararı ile yapılan matrah güncellemesi ve ilave dilimlerin açılması sonucunda bazı segmentte araç fiyatlarının düşmesine ve dolayısıyla tercihlerin yerli otomobillere kaymasına, cari açığın azalmasına olumlu katkı vermesi hedefleniyor.