Lübnan'ın başkenti Beyrut'a Osmanlı Devleti döneminde yapılan Milli Kütüphane, 2020 yılında yaşanan patlamada hasar görmüştü. Katar ve çatışma bölgelerinde kültürel mirası korumak amaçlı kurulan ALIPH'ın desteğiyle restorasyon işlemleri tamamlanan Milli Kütüphane'nin açılışı için bir tören düzenlendi.

Düzenlenen törene Lübnan Başbakanı Necib Mikati, Lübnan Kültür Bakanı Muhammed el-Murtaza ve Türkiye Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy katıldı. Lüblan Başbakanı açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Beyrut, tüm yasaların anası ve umutsuzluğa kapılmayan bir şehirdi ve öyle kalacak. Eğer farklı koşullar altında yıkılırsa Doğu'nun feneri olarak kalmak için yeniden ayağa kalkacaktır" ifadelerini kullandı.

Lübnan Kültür Bakanı Muhammed el-Murtaza ise, Beyrut Limanı patlamasında kütüphane binasının ve ekipmanların ciddi hasar aldığını, kitapların koruma planı dahilinde alt depolara hızlı bir şekilde taşındığı için zarar görmediğini ifade etti.

NE OLMUŞTU?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos 2020 tarihinde patlayıcı maddelerin yer aldığı depoda yangın çıkmış, ardından da tüm şehirde hissedilen bir patlama yaşanmıştı.

Patlamada 200'den fazla kişi vefat etmiş, 6 bin kişi yaralanmış, yaralanan 6 bin kişiden bini engelli hale gelmişti. Evleri yıkılan 300 bin kişi ise taşınmak zorunda kalmıştı.