Osmanlı İmparatorluğu'nun en geniş sınırları TTK ile Harita Genel Müdürlüğü arasında yapılan anlaşma neticesinde yapılacak.

Gelecek yıl, halkla paylaşılması planlanan haritada, Osmanlı’nın en geniş sınırlarına eriştiği döneme dair savaş ve önemli olayların yer belirtilerek anlatılması planlanıyor.

Tarih haritasında, harita temelli bilgi sisteminin oluşturulması planlanıyor.

İş birliği sayesinde kurumların arşivlerinde ve envanterlerinde bulunan haritalar çıkarılacak ve Osmanlıca hazırlanan eski haritaların mevcut alfabeye aktarımı sağlanacak.

Türkiye tarihini ilgilendiren farklı temaların da haritalarının hazırlanacağı bildirildi.

“TARİHİ VE TEMALI HARİTALAR ÜRETECEĞİZ”

TTK Başkanı Birol Çetin, uzun soluklu bir proje için Harita Genel Müdürlüğü ile protokol imzalayıp, güzel bir başlangıca imza attıklarını belirtti.

İş birliğinin; arşivlerin oluşturulması, harita ve görsel materyallerin dijitalleştirilmesi, özel harita çalışmaları yapılması ve birçok haritanın Latin alfabesine aktarılmasını içerdiğini anlatan Çetin, hem yurt içi harita kaynaklarından faydalanacaklarını hem de yurt dışındaki haritalarının teminin gerçekleşeceğini ifade etti.

Çetin, "Türkiye'de harita meraklısı insanlarımız, bilim adamları var. Kabartma haritalar da yapacağız. Haritaseverlere de bir hizmetimiz olacak. Daha çok tarihi ve temalı haritalar üreteceğiz." dedi.

Üretilecek ilk haritanın, Osmanlı İmparatorluğu’nun en geniş sınırlarını içeren bir tarih haritası olduğunu vurgulayan Çetin, haritada dönemin önemli savaşlarına ve olaylarına yer vereceklerini açıkladı.

"Tarihi Haritaların Üretimi ve Eski Haritaların Yeni Türk Alfabesine Çevrilmesi/Envanterlerinin ve Bilgi Sisteminin Oluşturulmasına İlişkin İş Birliği Protokolü"nde TTK Başkanı Birol Çetin ile Harita Genel Müdürü Tuğgeneral Hurşit Ağırcan'ın imzası bulunuyor.