Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1541 olduğunu, 9 bin 733 kişinin yaralandığını bildirdi.

Oktay, AFAD Acil Durum Yönetim Merkezi'nde Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Her iki depremle alakalı 145 artçı deprem yaşandığını belirten Oktay, bunlardan üçünün 6'dan büyük, 15'nin ise 5 ila 6 büyüklüğünde gerçekleştiğini belirtti.

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fiilen afet yönetiminin başında bulunduğunu, bakanların da 10 il ve ilçe merkezlerinde faaliyet yürüttüğünü dile getirerek, şöyle konuştu:

"Hayatını kaybedenleri ve yaralıları ve yıkılan bina sayılarını güncelleyecek olursak Maraş'ta 234 kaybımız, 1700 yaralımız, 310 yıkılan binamız var. Hatay'da 520 kaybımız, 700 yaralımız ve 1278 yıkılan binamız var. Osmaniye'de 205 hayatını kaybeden vatandaşımız, 1003 yaralımız ve 101 yıkılan binamız var. Adıyaman'da 20 kaybımız, 200 yaralımız, 600 yıkılan binamız var. Diyarbakır'da 46 vefatımız, 557 yaralımız ve 20 yıkılan binamız şu ana kadar tespit edilen. Şanlıurfa'da 30 kaybımız 1071 yaralımız ve 201 yıkılan binamız mevcut. Gaziantep'te 309 kaybımız, 1597 yaralımız ve 581 yıkılan binamız mevcut. Kilis'te 13 kaybımız 244 yaralımız ve 50 yıkılan binamız. Adana'da 58 kaybımız, 720 yaralımız ve 24 yıkılan binamız mevcut. Malatya'da 106 kaybımız, 1941 yaralımız ve 300 yıkılan binamız var. Bu arada Elazığ'da da 6 yıkılan binamızın olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz."

Oktay, 1541 kişinin hayatını kaybettiğini, 9 bin 733 kişinin yaralandığını ve 3 bin 471 binanın yıkıldığını bildirerek, "Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı milletimize bir kez daha başsağlığı diliyorum. Tüm ekiplerimiz olarak gerek merkezde gerekse her bir ilimizde elimizden gelen tüm çabayı tüm bakanlıklarımız, ilgili birimlerimiz, valiliklerimiz, kaymakamlıklarımız, köylerimize kadar ve aynı şekilde de sivil toplum örgütlerimiz ve yerel yönetimleriz bütün güçleriyle sahada gayret göstermekteler. Biz de yine buradan yana koordinasyonu sağlıyoruz."

AFAD, JAK, Polis Arama Kurtarma, DAK, gönüllüler ve güvenlik korucularından oluşan toplam 9 bin 698 arama kurtarma personelinin sahada olduğunu bildiren Oktay, destek gönüllüleri dahil 14 bin 720 personelin de gerekli araç ve gereçlerle bölgede bulunduğu söyledi.

Kış mevsimi sebebiyle şartların ağır seyrettiğini, barınma, beslenme ve enerji kaynağının aciliyet arz ettiğini dile getiren Oktay, arama, kurtarma, yardım ve afetle mücadele çalışmalarını yürütürken yeni kazalara, afetlere sebebiyet vermemek için olabildiğince hassas davrandıklarına dikkati çekti.

Oktay, hava şartlarından dolayı hava araçlarının kullanılmasında sıkıntılar yaşandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine karada da belirli bölgelerde, Osmaniye-Nurdağı Nurdağı-Narlı, Malatya-Yazlıhan, Adıyaman-Çelikhan, Çelikhan-Sürgü Malatya'nın burada kapalı yollarımız var. Bu da malzemelerin yerlerine ulaştırılmasıyla alakalı işimizi biraz zorlaştırıyor ama burada servis yollarını kullanmaya çalışıyoruz. Bunlar kardan dolayı kapalı yollar olduğu gibi yine taş düşmesi ve zarar gören yollar da bunun içerisinde. Enerji konusu, haberleşmeyle, ısınmayla ve arama kurtarmayla doğrudan alakalı olduğu için özellikle önem verdik. İlk etapta enerji hatlarının tekrardan verilmesiyle alakalı bunu olabildiğince kontrollü vermeye çalıştık ki yine yeni ikincil afetler oluşmasın diye şu an itibarıyla 6 ilimizde sadece 11 trafo merkezimizde elektrik verilememekte, diğerlerinin tamamına elektrik verilmeye başlandı ama kontrollü veriliyor. Yani yıkılan binalar varsa sokakta sıkıntılı olan yerler varsa burada yine valiliklerle ve ilgili birimlerle kontrollü olarak bu elektrikler verilmekte. Özellikle 16 trafo merkezinde çok daha dikkatli şekilde bu elektrikleri vermeye çalışıyoruz şu an itibarıyla da 11 trafo merkezimiz var."

Tüm Türkiye'de eğitime 13 Şubat'a kadar ara verildiğini hatırlatan Oktay, yurtların, pansiyonların, öğretmenevlerinin, kapalı spor salonlarının barınma amaçlı değerlendirileceğini ve kapasitelerinin hazır hale getirildiğini ifade etti.

Oktay, 12 ildeki üniversitelerde eğitime ara verildiğini, bu üniversitelerin yurt kapasitelerinin, kapalı spor salonlarının, uygun olan binalarının aynı şekilde barınma için değerlendirileceğini aktardı.

Depremden doğrudan etkilenen 10 ilde kalan, yakınlarını kaybetmemiş, enkazı olmayan ve orada görevi bulunmayanların bir an önce o illerden çıkmasını arzu ettiklerini belirten Oktay, böylece oradaki arama kurtarma çalışmalarının çok daha rahat ve hızlı yapılabileceğini kaydetti.

Türk Kızılayda beslenme hizmet grubunun faaliyetlerine devam ettiğini dile getiren Oktay, yurt dışından gelen yardımların özellikle medikal ve arama kurtarma boyutunda katkı verebileceğini bildirdi.

Deprem bölgesindeki tüm barajların Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce hızla denetlendiğini, yüzeyde yapısal olmayan çatlaklar bulunduğunu, yapısal bir risk tespit edilmediğini anlatan Oktay, "Bu denetleme, bu çalışma ciddi şekilde devam ediyor." dedi.

Oktay, depremlerden etkilenen 10 ilde ve ilçelerinde vatandaşların fırınlardan ücretsiz ekmek alabileceğini, bu konuda gerekli koordinasyonu yaptıklarını ifade etti.

Çevre bölgelerde ve aynı zamanda Mersin'den Antalya'ya uzanan bir hatta Kültür ve Turizm Bakanlığının ve otelcilerin belirli kapasitelerini ayırdığını dile getiren Oktay, uygun vatandaşların deprem bölgelerini tahliye ederek gerek buralara gerek okulların pansiyonlarıyla yurtlara gitmelerini arzu ettiklerini söyledi.

Oktay, yarın depremlerden etkilenen illerdeki vatandaşların tahliye operasyonunu başlatacaklarını kaydetti.

Akaryakıt konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının yoğun şekilde çalıştığını belirten Oktay, yolların kapalı olduğu birkaç ilde bu konuda şikayetler aldıklarını ve farklı güzergahlarla servis yollarını kullanarak çok hızlı bir şekilde o sorunları çözdüklerini vurguladı.

Gerekli maddi yardımların illere gönderildiğine işaret eden Oktay, depremden etkilenen illerden sadece Hatay'da havalimanının kapalı olduğunu da söyledi.

Oktay, köyler dahil olmak üzere tüm bölgelere ulaşmaya çalıştıklarını, tüm güçlerini seferber ettiklerini sözlerine ekledi.