Yahudi hacıların hafta sonu Batı Şeria'nın El Halil şehrinde çıkardığı isyan, Filistinli liderlerin göreve gelen sağcı İsrail hükümetinin Batı Şeria'da daha fazla istikrarsızlığa neden olabileceği konusunda uyarmasıyla birlikte geniş çapta kınamaları da beraberinde getirdi.

The Wall Street Journal'da yer alan haberde, ABD'nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides isyanı iğrenç olarak nitelendirdi ve artan tansiyonun hızla düşürülmesi çağrısında bulundu.

İsrail Eski Başbakanı Yair Lapid, bir İsrail askerinin yaralandığı olayları “ulusal bir rezalet” olarak nitelendirdi.

İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Filistinlilere ve İsrail güçlerine yönelik saldırıları kınadı ve sorumlulardan hesap sorulacağını söyledi.

Yeni Başbakan Binyamin Netanyahu, El Halil'deki şiddet olayları hakkında herhangi bir açıklama yapmadı ve sözcüsü yorum taleplerine yanıt vermedi.

Yahudilerin Müslümanlara karşı saldırısı, Netanyahu ve onun sağcı, aşırı milliyetçi ve dinci partilerden oluşan bloğunun bu ayın başlarında seçimleri kazanmasının ve şu anda bir koalisyon anlaşması müzakere etmelerinin hemen ardından geldi.

The Wall Steet'te yer alan haberde, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rudeineh'in, "Bu sağcı hükümet, durumun kötüleşmesinden ve istikrarsızlığın sorumlusu olacak. Hafta sonu yaşanan saldırı bir sonraki aşamada radikal sağcı İsrail hükümetinin varlığıyla ne olacağına işaret ettiği" uyarısına da yer verdi.

İsrailli yetkililer, 30 binden fazla Yahudi hacının Yahudi Şabat günü özel bir kutlama için El Halil'i ziyaret ettiğini belirtti. Yahudiler için kutsal bir yer olan El Halil'deki Patriklerin Mezarı'nın İncil'de atıfta bulunulan arsa olduğuna inanılıyor. Müslümanlar için kutsal bir mekan olan İbrahimi Camii de aynı arsa üzerinde duruyor.

El Halil'in Bab Al-Zawiya Meydanı'ndaki tüccarlar birliğinin başkanı Yusuf Abu Eisheh, "Eskiden onlarca kişi ziyarete gelirdi, ancak dün yüzlerce ve belki de binlerceydiler. Gördüğümüz dua için gelen insanlar değil nefretlerini kusmak için gelenlerdi." dedi.