Amerikan New York Times, Mısır'daki ekonomik durumun kötüleşmesi ve vatandaşların büyük bir bölümünün temel gıda ve diğer ihtiyaçlarını satın alma gücünün kaybı hakkında bir rapor yayınladı.

Gazete haberinde, Mısır'daki yüksek enflasyonun yumurta almayı bir lüks haline getirirken, et satın almayı ise imkansız kıldığını bildirdi. Haber, Mısır'da 2020 yılından bu yana hissedilir derecede orta sınıfın ortadan yavaşça kaybolurken yoksul kesimin daha da arttığına işaret ediyor. Mısır'da insanların birkaç işte çalışmalarına rağmen başka hiçbir ek masraf yapmadan dahi yiyecek tedarik etmede güçlük çektikleri haberde aktarılan diğer bir detay.

Haber Mısır poundunun en düşük seviyesini yaşadığını belirtirken orta sınıfın artan enflasyonla birlikte daha da fakirleştiği belirtiliyor. Bu fakirleşmede Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine değinilirken aynı zamanda izlediği yanlış ekonomi politikalarıyla yönetimde olan Abdülfettah el- Sisi'nin de rolüne vurgu yaplıyor.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşma sürecindeki ülkeden istenilen düzenlemeler ise Kahire tarafından harfiyen uyulması gereken kurallar şeklinde sıralanıyor. Haberde, Sisi'nin 2013'te iktidara gelmesi ile birlikte paralel bir ekonomi oluşturarak askeriyenin varlıklarının daha da arttılmasını neden oldu. Orduya verilenler arasında; fabrikalar, oteller ve sinema salonları gibi birçok mülk bulunuyor. IMF ise bu mülklerin ordunun elinden çıkarılmasını istiyor.

Mısır, 2016 yılında Uluslararası Para Fonu'ndan 21 milyar dolarlık bir kredi almasına rağmen, ekonomi istikrarlı işler yaratmak veya yoksulluğu azaltmak için mücadele etti. 2020'de Mısır ekonomisine art arda darbeler vuran koronavirüs salgını başlamadan önce bile, Dünya Bankası Mısırlıların yaklaşık yüzde 60'ının fakir olduğunu tahmin ediyordu.

Haberde, Mısır ordusunun ellerindeki varlıkları elden çıkartmamak için tüm çabayı sarf edeceğinden bahsederken IMF'nin istekleri konusunda daha sert olacağı belirtiyor.