Rusya'nın 5 bin 997 savaş başlığı -nükleer patlamayı tetikleyen mekanizması- var. Ama bu sayıya ıskartaya ayrılmış ya da söküm emri verilmiş 1500 civarında başlık da dahil.

Geriye kalan 4 bin 500 civarındaki savaş başlığının çoğunun ise balistik füze ya da roketler yani uzun mesafeyi vurabilen stratejik nükleer silahlar olduğu düşünülüyor.

Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamda nükleer silah kullancağını ve bu konudaki ciddiyetine de vurgu yapmıştı.

ABD'de yayınlanan bir raporda, Rusya'nın en güçlü 'stratejik' nükleer savaş başlığının 500 ila 800 kiloton arasında patlayıcı güce sahip olduğunu ve tüm şehirleri yönetmek için tasarlandığını kaydetti.

Stratejik silahların düşük patlama gücü olduğuna dair düşüncelerin doğru olmadığına vurgu yapılan raporda, 1945'te ABD'nin Japonya'da kullandığı bombaların 10 ila 100 kiloton patlayıcı güce sahip olduğuna yer veriliyor. ABD'nin bu saldırılarında Japon kaynakları yarım milyon insanın öldüğünü açıkladı.

Bazı bilim adamları ABD ve Rusya arasında yaşanabilecek bir nükleer savaş simülasyonunda 90 milyondan fazla kişinin öleceği öngörülüyor.

Raporda Avrupa'nın Japonya'ya göre daha büyük bir alan kapladığı ve atılcak bir bombadan çok daha fazla kişinin etkilenebileceğini belirtirken, Avrupa'nın nükleer bir saldırı karşısında da hiçbir hazırlığının olmadığına dikkat çekildi.