Rusya, Ukrayna’daki saldırılarını doğu bölgelerinin yanı sıra güneyde de artırırken, Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya’yla ilgili korkutucu bir haber geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Mart ayında Rus kontrolüne geçen Zaporijya nükleer santralinin “tamamen kontrolden çıktığını” söyledi.

New York’taki BM merkezinde konuşan IAEA Başkanı Rafael Grossi, “herhangi bir nükleer tesiste asla olmaması gereken bir dizi şey olduğunu” belirterek, “Durum çok kırılgan. Nükleer güvenliğin her ilkesi şu ya da bu şekilde ihlâl edildi ve bunun devam etmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı. Grossi, ajansın Rusya’nın kontrolünde çalışan Ukraynalı personelle temasın “düzensiz” olduğunu belirtirken, çok sayıda nükleer malzemenin incelemeden geçmesi gerektiğini ve santralin onarıma ihtiyacı olduğunu da kaydetti.

Daha önce Ukraynalı yetkililer, IAEA’nın santrale ziyaretinin, Rusya’nın kontrolünü meşrulaştıracağı gerekçesiyle, ajansı davet etmediklerini açıklamıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de hafta başında Rusya’yı, Ukraynalı güçlere saldırılar için santrali askeri üs ve kalkan olarak kullanmakla suçlamıştı. Rusya’nın bombalayarak ele geçirdiği nükleer santral, halen faaliyet gösteriyor.

Otobüs durağına saldırdı

Öte yandan Kiev yönetiminin, sivillerin ülkenin doğusundaki Donestk bölgesini tahliye etmesi yönündeki talimatının ardından, Rus güçleri, bu bölgedeki Torestsk kasabasında bir otobüs durağını bombaladı. Donestk Bölge Valisi Pavlo Kyrylenko, saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığını kaydetti.