Yerel Kızılhaç Sözcüsü Maria Cristina Rivera, Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) Temsilcisi Thomas Ess’in sınır dışı edilmesine ilişkin Ortega hükümetinden bir mektup aldığını bildirdi.

Söz konusu kararın nedeninin henüz net olmadığını ifade eden Rivera, hiçbir devlet kurumunun sınır dışı etmeyi onaylamayacağını söyledi.

ICRC'nin, Nikaragua'da insani yardım çalışmalarına devam edeceği belirtildi.

Siyasi Mahkumların Yakınları Derneğinden yapılan açıklamada da ICRC Temsilcisi'nin sınır dışı edilme kararı, "yeni insan hakları ihlali" şeklinde nitelendirildi.

Hükümete karşı 2018’de düzenlenen protestoların ardından ICRC çalışanı, hapse atılan göstericileri ziyaret etmişti.

NİKARAGUA'DA SEÇİM SÜRECİ

Amerikalılar Arası İnsan Hakları Komisyonuna göre, Nikaragua'da 2018'de Devlet Başkanı Daniel Ortega yönetimine karşı düzenlenen kitlesel protestolarda 325 kişi hayatını kaybetmiş, on binlerce protestocu gözaltına alınmıştı.

Nikaragua'da 7 Kasım 2021’deki seçimler öncesi birçok muhalif isim, "ihanet yasası" kapsamında gözaltına alınmış ya da tutuklanmıştı.

Seçimleri ülkeyi 14 yıldan bu yana yöneten Ortega kazanmış ve 4. kez yeniden seçilerek 2027’ye kadar devlet başkanlığı görevine hak kazanmıştı.

Amerikan Devletleri Örgütü, Avrupa Birliği (AB) ve ABD yönetimi, Nikaragua seçimlerinin “hileli, demokrasiye aykırı olduğu ve güvenilir olmadığı" yönünde açıklamalarda bulunuştu.

Seçim öncesi tutuklanan ya da ev hapsine alınan 46 kişinin "anayasayı ihlal" ve diğer bazı suçlardan yargılanmalarına geçen ay başlanmıştı.