ABD'nin eski Rusya Büyükelçisi Michael McFaul, Ukrayna'daki savaşın mevcut durumunun "gergin" olduğunu ve Ukrayna'nın savaş alanında topraklarını koruyup koruyamacağı konusunda endişeli olduğunu belirtti.

Newsweek'te Dava Axelrod'un podcastine konuk olan alan eski büyükelçi Michael McFaul Ukrayna'nın aylarca aynı yerde takılı kalmasının kendisini endişelendirdiğini kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti ve Ukrayna direnişi Kremlin'in saldırılarını savuşturmayı başarırken, Rusya son zamanlarda Bakhmut bölgesinde bazı kazanımlar elde etti.

Perşembe günü Rusya, haftaların en büyük hava saldırılarından birinde 81 füze içeren geniş bir hipersonik saldırı başlattı. Bu füzelerin yarısından fazlası hedefini vurdu, bu da Moskova'nın yeni uzun menzilli Kinzhal füzeleri sayesinde başarı oranını artırabildiğini gösteriyor.

Kinzhal'lar başlangıçta Rusya'nın Amerikan füzesavar savunma sistemlerini aşmasına yardımcı olmak için geliştirildi. ABD şu anda benzer hipersonik füzeler geliştirmek ve konuşlandırmak için yarışıyor.

Beş yıl boyunca Obama yönetiminde görev yapan McFaul, Biden yönetimini savaşa verdiği tepkiden dolayı alkışlasa da savaşın bitmediğini belirtiyor.

"İlk yıl savaşı kimin kazanıyor olduğunu kimse hatırlamıyor, geçen yıl savaşı kimin kazandığını hatırlıyorlar" diyen McFaul, Ukraynalıların çatışmanın bir an önce çözülmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Eski büyükelçi, "Ukraynalılar zamanın kendilerinden yana olduğuna inanmıyor. Uzun bir savaş istemiyorlar çünkü uzun bir savaşı sürdüremeyeceklerini düşünüyorlar -birincisi askerleri biteceği için, ikincisi de ABD'nin desteğinin biteceğinden endişeleniyorlar." Dedi.

McFaul, Biden yönetiminin Ukrayna'nın kendini savunmasına yardımcı olmak için daha fazlasını yapması gerektiğini de katıldığı programda belirtiyor.

Bazıları Ukrayna'nın Moskova'yı uzun bir süre 'savuşturma' becerisiyle ilgili endişelerini dile getirse de ABD istihbarat yetkilileri, Rusya'nın Çin'den silah akışı almadığı veya yeni bir asker seferberliği duyurmadığı sürece "büyük" kazanımlar elde etmesinin pek mümkün olmadığını belirtiyorlar.