İsrail basınında yer alan haberlere göre İsrail yargısı, Netanyahu davasında kilit rol oynayan tanıkların telefonlarına sızmak için polis tarafından casus yazılım kullanıldığı yönündeki iddiaların araştırılması için yarınki duruşmayı askıya aldı.

Yargıçların, İsrail Devlet Savcısı'na, iddiaları araştırarak bulgularını Eyalet Savcılığına sunması için yarın saat 14.00'e kadar süre tanıdığı belirtildi.

Bu sürenin ardından, duruşmanın 9 Şubat'ta görülüp görülmeyeceğinin belirleneceği açıklandı.

İSRAİL POLİSİ PEGASUS'U DENETİMSİZCE KULLANDI”

İsrail gazetesi Catalist'in 18 Ocak'ta yayımlanan "İsrail polisinin, Pegasus'u devlet görevlileri, iş adamları ve muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandığı" yönündeki haberi İsrail'de tartışmalar başlamıştı. Tartışma gazetenin bugünkü haberiyle büyüdü.

Haberde, eski Başbakan Netanyahu'nun oğlu Avener Netanyahu, Netanyahu'nun basın danışmanları, Netanyahu'nun yolsuzluk soruşturmalarındaki sanık iş adamı Iris Elovitch, aynı davayla ilişkili telekomünikasyon şirketlerinin yöneticileri, İsrail'deki Netanya, Holon, Kiryat Ata gibi kentlerin belediye başkanlarının İsrail polisi tarafından Pegasus yazılımıyla mahkeme kararı olmaksızın dinlendiği ileri sürüldü.

Özellikle İsrail polisinin önceki şefleri Roni Alsheich (2015-2018) ve Moti Cohen (2019-2020) döneminde sistemin yasal çerçeve dışında kullanıldığı belirtilmişti.

PEGASUS CASUS YAZILIMI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA KULLANILDI

İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" isimli casus yazılımın dünyada muhtelif ülkelere satıldığı geçen yıl ortaya çıkmıştı. Bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması üzerine skandal daha da büyümüştü.

Polonya Senatosunda "Pegasus" için soruşturma komisyonu kurulması onaylanmıştı.

İsrail'in de bu yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarını dinlemek için kullandığının ortaya çıkmasıyla birlikte şirket, ABD'nin yaptırım listesine alınmıştı.

Casus yazılım Pegasus’u oluşturan NSO Group’un üst yöneticisi (CEO) Asher Levy istifa etmişti.

NETANYAHU'NUN YOLSUZLUK DAVALARI

İsrail'de 1996-1999 ve 2009-2021 yıllarında toplam 15 yıl başbakanlık yapan Netanyahu, İsrail'de bu görevi en uzun süreli yürüten siyasetçi sıfatını taşıyor.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

GÖREVDEYKEN YARGILANAN İLK İSRAİL BAŞBAKANI

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020'de, Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülmüştü.

Netanyahu, Naftali Bennett'in liderliğindeki koalisyon hükümetinin 13 Haziran'da güvenoyu almasıyla başbakanlık koltuğunu kaybetmişti.