İsrail basınındaki haberlere göre Başsavcılık, tanık statüsü kazanan Netanyahu döneminde İletişim Bakanlığında üst düzey bürokratlık yapan Shlomo Filber'in telefonunun polis tarafından casus yazılımla yasa dışı şekilde dinlendiği iddialarını araştırmak için mahkemeden 16 Şubat Çarşamba gününe kadar süre istedi. Mahkemenin de bu talebi yerinde bularak onayladığı bildirildi.

Savunma avukatları ise Başsavcılığın, yolsuzluk soruşturması sürecinde sanık ve tanıkların dinlenmesinin mahkeme emri çerçevesinde olup olmadığına dair açık konuşmadığını ve "kimin ne süreyle hangi mahkeme kararıyla ne kadar izlendiğini" açıklamadığını belirtti.

BAŞSAVCI PEGASUS'U ARAŞTIRIYOR

İsrail gazetesi Catalist'in 18 Ocak'ta yayımlanan "İsrail polisinin, Pegasus'u devlet görevlileri, iş adamları ve muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandığı" yönündeki haberi İsrail'de tartışmalar başlamıştı

Yolsuzluk davalarında yargılanan eski Başbakan Netanyahu'nun oğlu, dönemin bakanları, danışmanları, gazeteciler, avukatlar, belediye başkanları, iş insanlarının İsrail polisi tarafından Pegasus ile denetimsiz şekilde izlendiği öne sürülmüştü.

Bu iddiaları araştırmak üzere Başsavcı Gali Baharav-Miara görevlendirilmişti.

Başsavcı Miara'nın, Pegasus'un polis tarafından yasa dışı kullanımı iddiaları üzerine İsrail İç Güvenlik Teşkilatı (Şin-Bet) ile yaptığı araştırmaya ilişkin bulguları başbakan ve kabine üyelerine yakında sunması bekleniyor.

NETANYAHU'NUN YOLSUZLUK DAVALARI

İsrail'de 1996-1999 ve 2009-2021 yıllarında toplam 15 yıl başbakanlık yapan Netanyahu, İsrail'de bu görevi en uzun süreli yürüten siyasetçi sıfatını taşıyor.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019'da Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyasında, "rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma" suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

GÖREVDEYKEN YARGILANAN İLK İSRAİL BAŞBAKANI

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu'nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020'de, Kudüs Bölge Mahkemesi'nde görülmüştü.

Netanyahu, Naftali Bennett'in liderliğindeki koalisyon hükümetinin 13 Haziran'da güvenoyu almasıyla başbakanlık koltuğunu kaybetmişti.