İspanya'nın başkenti Madrid, 28-30 Haziran tarihinde yapılacak NATO Zirvesi'ne hazırlanıyor. Ülke tarihinde bu zamana kadar yapılan uluslararası toplantılardaki en büyük güvenlik önlemi alındı.

Zirve’ye 40 ülkenin devlet veya hükümet başkanının katılacağını belirten İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, toplantıların ana gündem maddesinin İsveç ve Finlandiya olacağını belirtti.

NATO üyelikleri, terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle Türkiye’nin vetosuna takılan iki İskandinav ülkesinin, ittifaka katılabilmesi için Ankara’nın onayı gerekiyor.

PKK/YPG’YE VERİLEN DESTEK

Türkiye’nin bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından temsil edileceği NATO Zirvesi’ne iki önemli başlıkla gideceği belirtildi. İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütlerine verdiği destek ve Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı şekilde adaları silahlandırması masaya yatırılacak.

İsveç ve Finlandiya'nın terör örgütü PKK/YPG’ye verdiği silahlar ile finansal ve siyasi destek kanıtlarıyla bir kez daha ortaya konulacak, söz konusu tutumun 'müttefiklik' ilişkisine zarar vereceği ifade edilecek.

Suriye ve Irak'ın kuzeyinde devam eden operasyonlarda İsveç yapımı 84 kalibrelik AT-4 tanksavar silahları ele geçirilmişti. Tanksavarların seri numaraları kaydedilerek, fotoğrafları çekilmişti.

YUNANİSTAN’IN İHLALLERİ

Öte yandan, NATO Zirvesi’nde Yunanistan'ın uluslararası hukuku alenen ihlal etmesi nedeniyle, Ege Denizin'de yaşanan gerginliğin tırmanması da konuşulacak konulardan biri olacak.

Paris ve Lozan Anlaşmalarının 'esastan ihlali' anlamına gelen gayriaskeri statüdeki adaların silahlandırılması ve Savunma Bakan Yardımcısı düzeyindeki tahrik edici ziyaretler de Türkiye tarafından muhataplarına sunulacak.

tina yönetiminin reddettiği gerçekler tüm belgeleriyle müttefiklere gösterilecek.