Lübnan'daki Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, İsrail ile deniz sınırının çizilmesi konusunda ABD'den "yazılı teklifi" teslim alan Lübnan'ın önünde "kritik günlerin" bulunduğunu belirtti.

Nasrallah, partisinin bir münasebeti dolayısıyla düzenlenen programda video konferans aracılığıyla gündeme ilişkin bazı değerlendirmelerde bulundu.

Ülkenin güneyindeki deniz sınırı çizimi konusunda Lübnan'ın ABD'den yazılı teklif aldığını hatırlatan Nasrallah, "Meselenin çözümüne ilişkin Lübnan'ın resmi olarak yazılı teklif almış olması önemli bir adımdır." ifadelerini kullandı.

Nasrallah, "Bu mesele hususunda önümüzde kritik günler bulunuyor. Meseleye ilişkin olarak devlet yetkilileri önümüzdeki günler içerisinde bir tutum alacak ve sonucun iyi olmasını temenni ediyoruz." dedi.

Deniz sınırı meselesinde iyi bir sonuca varılması halinde Lübnan ekonomisine büyük yansımalarının olacağını belirten Nasrallah, "Bizim kaynaklarımız var. Avrupa devletleri ve daha birçok ülkenin zor bir süreçten geçtiği dönemde Lübnan'ın dışarıdan yardım beklemesi mümkün değildir." şeklinde konuştu.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile Başbakan Necib Mikati, bugün ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Amos Hochstein tarafından gönderilen çözüme yönelik "yazılı teklifi" teslim almıştı.

DENİZ SINIRI ANLAŞMAZLIĞI

İsrail ile Lübnan arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. İsrail, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün İsrail kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını öne sürüyor.

Lübnan tarafı ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometrekare olduğunu söylüyor.

İsrail ve Lübnan, deniz sınırı anlaşmazlığının çözümü amacıyla Ekim 2020'de Birleşmiş Milletler gözetimi ve ABD ara buluculuğunda dolaylı müzakerelere başlamıştı.

Müzakereler, Mayıs 2021'deki beşinci turun ardından anlaşmaya varılmaksızın askıya alınmıştı.

İsrail'in 5 Haziran'da ihtilaflı deniz sahası Kariş'e bir sondaj gemisi göndermesi bölgede gerilimi yeniden yükseltmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, İsrail ile bir yıldır askıda olan müzakerelere yeniden başlanması için 14 Haziran'da, ara bulucu konumundaki ABD Dışişleri Bakanlığı Enerji Güvenliği Danışmanı Hochstein ile bir araya gelmişti.

Hochstein, son olarak 9 Eylül'de Beyrut'ta bazı temaslarda bulunmuş ve anlaşmaya varılması hususunda iyimser olduğunu ifade etmişti.

Lübnan Cumhurbaşkanı da 19 Eylül'de İsrail ile müzakerelerde son aşamaya gelindiğini, teknik detaylar üzerinde görüşmelerin yapıldığını belirtmişti.