Nahda Hareketi Tunus’ta yaşanan olaylar hakkında açıklamalarda bulundu.

Nahda Hareketi, 14 Ocak’ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Kays Said’in protesto edildiği gösterilerde yaralanan ve sonrasından hayatını kaybeden Rıza Buzinyan’ın ölümünden sorumlu tutulan İçişleri Bakanı Şerafettin’in görevden alınmasını istedi.

Açıklamada “İçişleri Bakanı Tevfik Şerafettin’in görevden alınması ve gösteriye katıldıkları gerekçesiyle tutuklanan eylemcilerin serbest bırakılması” çağrısında bulunuldu.

YARGIYA YÖNELİK BASKI İDDİALARI

Nahda Hareketi, yaptığı açıklamada ayrıca, “Yürütme erkinin yargı üzerinde egemenlik kurma girişimlerini kabul etmiyoruz. Yüksek Yargı Konseyine (YYK) yönelik baskıyı kınıyoruz." ifadeleri de kullanıldı.

Tunus’taki demokratlara yargının yanında yer alma çağrısı yapılan açıklamada, “Darbe karşıtlarına karşı kullanılmak istenen yargı kurumlarını desteklemeye devam edeceğiz. YYK’nin yıpratılması ve feshedilmesi ima edilen açıklamaları endişeyle izliyoruz." ifadelerine de yer verildi.

Tunus Cumhurbaşkanlığından 19 Ocak'ta yapılan açıklamada, ülkede yargının işleyişini sağlayan YYK üyelerine kanunlarla tanınan birtakım imtiyazların kaldırıldığı duyurulmuş ve bu kararın ardından YYK tarafından, “Konseyin baskılara boyun eğmeyeceği ve görevine devam edeceği” açıklaması yapılmıştı.

14 OCAK GÖSTERİLERİ

Tunuslu muhalifler, 2011'deki devrimin yıl dönümü olan 14 Ocak'ta düzenledikleri gösterilerle, Cumhurbaşkanı Said'in parlamentonun çalışmalarını dondurduğu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdığı "olağanüstü" kararlarını protesto etmişti.

Başkentin merkezinde yer alan Habib Burgiba Caddesi'ne girmeye çalışan göstericilere, güvenlik güçleri tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etmiş, onlarca gösterici de gözaltına alınmıştı. Gözaltındakilerden çoğu daha sonra serbest bırakılırken 6 gösterici ise tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Said’in protesto edildiği eylemde yaralanan gösterici Buziyan'ın 19 Ocak'ta hastanede hayatını kaybettiği açıklanmıştı.

Tunus Asliye Hukuk Mahkemesi Bilgi ve İletişim Bürosu, olaya ilişkin açıklamasında şu bilgilere yer vermişti:

"Başkent Tunus’un merkezinde, 14 Ocak Cuma günü vücudunda herhangi bir şiddet belirtisi olmayan ve baygın halde bulunan şahsın ölümüne ilişkin soruşturma devam ediyor. Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan incelemede, merhumun vücudunda gözle görülür herhangi bir şiddet belirtisi olmadığı tespit edildi. Soruşturma kapsamında ceset otopsi için Adli Tıp Kurumuna sevk edildi."