Askeri darbeyle 1 Şubat 2021’de devrilen Suu Çii’nin yargılandığı davalardan birinde karar açıklandı.

Şuu Çii, 11 farklı suçlama ile karşı karşıya kalmıştı.

İlk dava olan halkı isyana teşvik ve Kovid-19 kısıtlamalarını ihlalden 6 Aralık’ta suçlu bulunarak 4 yıl hapse mahkum edilen Suu Çii, ikinci davadan da 4 yıl hapis cezası aldı.

Resmi prosedürleri ihlal etmek ve telsiz ithal ederek bulundurmaktan suçlu bulunan devrik lider, 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE

Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybederken, binlerce gösterici ise gözaltına alındı.

Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400 kişi hayatını kaybetti, 10 bine yakın kişi gözaltına alındı.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.