İBRAHİM FİDAN / ORTADOĞU HABER

Myanmar’da idari yönetim zaman zaman değişmesine rağmen Arakanlı Müslümanlara karşı uygulanan şiddet ve soykırım politikası yıllardır devam ediyor.

Foreign Policy’de yer alan bilgilere göre, son on yıldır artan şiddet olaylarında Budist çetelerin saldırılarında kadın ve çocuklar dahil olmak üzere binlerce Rohingyalı hayatını kaybetti.

Myanmar hükümeti uluslararası yardım kuruluşlarının bölgeye girişine izin vermezken, çok sayıda sivil başta Bangladeş olmak üzere komşu ülkelere sığındı.

İNSAN HAKLARI İHLALLERİ ARTTI

Konuyla ilgili Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan rapor, askeri yönetimin ülkenin doğu kesiminde ciddi insan hakları ihlalleri gerçekleştirdiğini ortaya koydu.

Londra merkezli insan hakları örgütü, Myanmar’ın batısındaki toplu katliamlardan sorumlu olan ve Şubat 2021'de bir darbeyle iktidarı ele geçiren General Min Aung Hlaing’in toplumu terörize ettiğini belirtti.

Yüzlerce yasa dışı öldürme, tutuklama, sistematik yağma, yakma ve toplu cezalandırma vakalarını belgeleyen Af Örgütü, ABD’nin yaşanan olayları soykırım olarak ilan ettiğini hatırlattı.

AYRIM GÖZETMEDEN ATEŞ AÇILIYOR

Tayland sınırında yer alan Kayin ve Kayah'ta sivillere yönelik şiddeti artıran Mynamar ordusunun, ayrım gözetmeksizin sivillerin üzerine ateş açtığını bildirildi.

Öte yandan Myanmar merkezli insan hakları örgütü Siyasi Mahkumlar Yardım Derneği'ne göre, ordu, darbeden bu yana geçen süre içinde çoğunluğu sivil olmak üzere en az bin 876 kişiyi öldürdü.

Uluslararası Af Örgütü ABD-Asya Savunma Direktörü Carolyn Nash, Foreign Policy'ye verdiği demeçte, Myanmar’da yaşanan katliamın yıllardan beri devam ettiğinin altını çizdi.

KATLİAM YILLARDIR SÜRÜYOR

Af Örgütü Direktörü Nash, "Darbenin ardından Myanmar'da insan haklarında bariz bir bozulma oldu, ancak Myanmar ordusunun uyguladığı taktikler yeni bir şey değil" dedi.

Söz konusu suçlardan dolayı Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanana Myanmar’ın cezasız kalmasının Rohingya Müslümanalrına uygulanan şiddetin dozunu artıracağı tahmin ediliyor.