Yemen Dışişleri Başkanı Ahmed Avad bin Mubarek, uluslararası toplumun İran destekli Husilerin barışı tehdit eden yapısının farkında olduğuna dair güçlü işaretler olduğunu belirtti.

Yemen haber ajansı SABA'ya göre, Bin Mubarek, Fransa'nın Sana Büyükelçisi Jean-Marie Safa ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Yemen'de yaşanan krizin ele alındığı görüşmede Bin Mubarek, Yemen Başkanlık Konseyi'nin, ülkede barışın tesis edilmesi ve istikrarın sağlanması için çalıştığını ancak karşısında barışa inanan gerçek bir ortak bulamadığını kaydetti.

Bin Mubarek, uluslararası camianın, Husilerin saldırgan ve Yemen ile bölgenin barış ve istikrarını tehdit eden yapısının farkında olduğunu gösteren güçlü işaretler olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Safa ise ülkesinin, Yemen krizinin çözülmesi, barışın tesis edilmesi ve ülkenin toprak bütünlüğünün desteklenmesine katkı sunmayı sürdüreceğini dile getirdi.

YEMEN'DE YAŞANANLAR

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.