"1945'ten bu yana Avrupa'daki en büyük, en acımasız savaşın dokuzuncu ayının sonunu işaret ederken, kıtamızda barış için yapabileceğimiz en kötü şey, Vladimir Putin ile barış müzakereleri için baskı yapmaktır. Barış için yapabileceğimiz en iyi şey, bir gün güçlü bir konumdan müzakere edebilecek duruma gelene kadar Ukrayna'ya askeri, ekonomik ve insani desteğimizi artırmaktır." Satırlarıyla başlıyor köşe yazısına The Guardian'ın köşe yazarı Timothy Garton Kül.

Garton Kül kaleme aldığı yazısında Donald Trump'ın geçtiğimiz günlerde Putin ile anlaşma sanatını uygulamak için mükemmel bir aday olabileceğini ima etmesini ve ardından da Silvio Berlusconi'nin de kendisini arabulucu olarak önermesine yer veriyor. Yazar bu iki isimin bir araya gelmesini ise Moskova'nın rüya takımı olarak nitelendiriyor ve "Birlikte ne iyi takım olurlardı" diyor.

Rusya'nın devam ettirdiği savaştan şu an için geri çekilmiş olsa da kısa sürede kendini toparlayıp saldırılarına tekrar devam edebilceğini ve Trump ile Berlusconi'ye tekrar votka gönderebileceğini taşıyor köşesine yazar.

Rusya'nın Ukrayna'yı da içine alan 'Yeni Rusya' hayali içinde olduğunu belirten yazar şöyle devam ediyor, "Ukrayna Yeni Rusya hayali için küçük bir parça ama Ukrayna yapılan son ölçümlere göre kısa sürede teslim olmayacak. Açıkça görülüyor ki, özellikle Ukrayna'nın dört bölgesinin artık Rusya'nın bir parçası olduğunu açıkladığı için, bu doğrultuda bir barış Putin için kabul edilemezdi. Bu nedenle, Rus diktatör ya bunu kabul etmeye zorlanacak ya da artık Putin tarafından kontrol edilmeyen bir Rusya ile barış anlaşması yapmak zorunda kalacak. Batı, askeri olarak kazanmaya devam edebilmesi ve zorlu bir kışı atlatabilmesi için Ukrayna'ya desteğini artırmalıdır. Savaş alanında kaybeden Rusya, sivil yaşamı destekleyen altyapıya yönelik korkakça ve cani saldırılara yöneldi."

Yazar şu önemli satırları da yazısına ekliyor: "Putin Kremlin'de kaldığı sürece Avrupa'da kalıcı bir barış olmayacak . Onu görevden alamayız, ancak Rusların ülkelerini başlattığı kendi kendini yok etme rotasını sonunda terk edecekleri koşulların yaratılmasına katkıda bulunabiliriz. Sonunda, Rusya da Ukrayna'daki bir Rus yenilgisinden faydalanacaktır"