MİT Başkanlığı tarafından savcılığa sunulan suç duyurusu üzerine, Libya'da şehit edilen bir MİT mensubu ve cenazesine katılan meslektaşlarının faaliyetlerinin ifşa edilmesiyle ilgili soruşturma tamamlandı. Aralarında Oda TV Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Haber Müdürü Barış Terkoğlu, muhabir Hülya Kılınç ve Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel'in de olduğu 1'i firari, 6'sı tutuklu toplam 8 sanıkla ilgili kamu davası resmen açıldı.

Şüphelilerin Türk Ceza Kanununun 329/1. maddesinde yer alan "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri açıklamak" suçuyla Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 27. maddesi gereğince "istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçundan cezalandırılmaları istendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, dava konusu olan olayın MİT tırları kumpasıyla mukayese edilerek aynı yöntemin izlendiği savunuldu. Cezalandırılması istenen eylemlerin organize bir şekilde gerçekleştirildiği iddia edilerek sanıkların fiillerinin Türkiye'nin dış ve iç siyasal yararlarıyla güvenliğini hedef aldığı öne sürüldi.

İddianamede MİT TIR’ları benzetmesi

Gazeteciler hakkındaki soruşturma, Oda TV adlı internet sitesinde 3 Mart’ta yayınlanan "Sessiz, sedasız ve törensiz defnedilen Libya şehidi MİT mensubunun cenaze görüntülerine Odatv ulaştı" başlıklı haberinde MİT mensuplarına yönelik gizli bilgi ve fotoğrafları yayınlandığı gerekçesiyle başlatılmıştı.