Amerikan kanalı "Vice News", 3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı Abdülfettah El-Sisi'nin düzenlediği darbeden bu yana yaşanan sistematik insan hakları ihlallerine ışık tutan " Mısır'ın Sessiz Savaşı" başlıklı bir video haber yayınladı.

Vice News yayınladığı video haberde, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın bir zamanlar 'favori diktatörü' olarak adlandırdığı adamın yönetimi altındaki Mısır'daki acımasız baskıyı araştırdığını söyleyerek başlıyor haber. Vice News, Mısır'da sivil cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'ye yakın olan 60 binden fazla siyasi tutuklunun olduğu ve bu tutuklamaların keyfi olduğu, ülkede toplu yargılamalar, infaz ve zorla kaybetme gibi insan hakları ihlalleri yaşadığına parmak basıyor. Mısır'da hükümete karşı olan herkesi susturmaya yönelik bir önlemlerin alındığının belirtildiği video haberde röportaj verecek kişilerin çok büyük bir korku içinde olduklarını da belirtiliyor.

Haberi yapanlar sorgulanma korkusuyla Mısırlı yetkililerin dikkatini çekmekten kaçındıklarını belirtiyorlar.

Vice News'in haberinde, Mısır'ın on yıl önce, Arap dünyasını kasıp kavuran demokratik hareketin bir parçası olarak, Arap Baharı'nın zirvesinde, otuz yıllık iktidardan sonra diktatör Hüsnü Mübarek'in devrilmesini kutlamak için kitlesel kutlamalar başlattığına yer verildi. Ancak 2013'te Sisi, Mısır tarihinin en kötü katliamlarından birinde 1000'e yakın protestocuyu öldürerek bu demokratik deneyi askeri bir darbeyle ezdiğine de haberde önemle vurgulanıyor.

Haber ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nin Mısır'a her yıl yaklaşık 1,3 milyar dolar askeri yardım sağladığını ve İsrail'in de bu süreçte çok önemli bir paya sahip olduğu belirtiliyor.

2019'da Donald Trump, Sisi hakkında en sevdiği diktatör olduğunu açıklamıştı. Joe Biden ise "Sisi için artık boş çek yok" yazılı bir tweet atmasına rağmen ilişkiler üst seviyede halen devam ediyor. Biden başa geçmesinden sadece bir ay sonra Kahire'ye 200 milyon dolarlık silah satışını onayladı.