Mısır’da devlete ait insan hakları kurumu ve basında yer alan haberlere göre, gözaltına alınan ve 30 aydır tutuklu olan Rami Şaat’ın tahliyesine dair prosedür devam ediyor.

"Kahire 24" haber sitesinin yargı kaynaklarına dayandırdığı haberinde ise soruşturma makamlarının, siyasi aktivist Şaat'ın Mısır vatandaşlığından çıkarılmasından sonra Fransa'ya sınır dışı edilmesine karar verdiği kaydedildi.

"Eş-Şuruk" gazetesi, ilgili makamların 50 yaşındaki siyasi aktivist Şaat'ın serbest bırakılması yönünde karar aldığını belirtti.

Devlete ait Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyi üyesi Muhmmed Enver es-Sedat, yaptığı açıklamada, Şaat'ın yakında serbest bırakılacağını; ihtiyati tutukluluğa ilişkin işlemlerin tamamlanmasının ardından ülkeden sınır dışı edileceğini bildirdi.

Sedat, Şaat'ın serbest bırakılması için prosedürlerin devam ettiğini belirtti.

Şaat'a destek olan eşini, ailesini ve arkadaşlarını tebrik eden Sedat, ayrıca Mısır Cumhuriyet Başsavcılığına, Dışişleri ve İçişleri Bakanlıkları ile onlara bağlı kurumlara da insani ve hukuki tutumu nedeniyle şükranlarını iletti.

Rami Şaat, medyada "El-Emel (umut) hücresi" olarak bilinen davada "devlete karşı kışkırtma" suçlamasıyla Haziran 2019'da Mısır makamları tarafından Kahire'de gözaltına alınırken, Fransız eşi Celine Lebrun ise Paris'e sınır dışı edilmişti.

Mevcutta, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın uluslararası ilişkiler danışmanlığını yürüten, eski Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat'ın oğlu Rami Şaat'ın Filistin ve Mısır vatandaşlığı bulunuyor.