Mısır'da 2,5 yıl (900 gün) tutuklu bulunan eski Filistin Dışişleri Bakanı Nebil Şaat'ın oğlu siyasi aktivist Rami Şaat'ı Mısır vatandaşlığından feragat etmesinin ardından ilgili makamalarca serbest bırakılmıştı.

Mısır'da Filistin yanlısı BDS hareketinin kurucularından olan Şaat'ın geçtiğimiz Şubat ayında serbest bırakılmıştı.

Rami Şaat Arap medyasına yaptığı bir açıklamada Mısır'da Sisi yönetimi altında yaşanan hak ihlallerinin durdurulması ve bu ihlallere karşı bölgesel ve uluslararası davaların açılması gerektiğini vurguladı.

Şaat yaptığı açıklamada, Mısır rejimine karşı çok sayıda yabancı dava açılmasının "rejimin dünyadan tecrit edilmesini sağlayacağını, birçok bölgesel ve uluslararası alanda uluslararası hukuk ve adaletle yüzleşmesini güçlendireceğini" belirtti.

Şaat geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Afrika Birliği İnsan ve Halkların Hakları Komisyonu'na, tutukluluğu sırasında ve sonrasında maruz kaldığını vurguladığı "sistematik ihlaller" nedeniyle şikayette bulunduğunu açıklamıştı.

Şaat, Mısır'ın Afrika Birliği Tüzüğü ile Afrika İnsan ve Halkların Hakları Komisyonu Şartı'nı imzaladığını ve bu nedenle bu tüzüğün Mısır devleti için bağlayıcı hale geldiğine açıklamalarında yer veriyor ve şunları ekliyor: "Yargılama prosedürlerinin zaman alacağından eminim. Sonunda adil bir sonuca ulaşılacağına inanıyorum. Mısır'da iktidardaki rejim, mahkemeler önünde açtığım dava ve şikayetimin değerlendirilmesini durdurmaya çalışacaktır, çünkü bu davanın ve detaylarının rejimi ve bana yönelik prosedürlerini ve haklarımı kınadığının gayet iyi farkındadır, ama eminim ki bu dava bir gün istenilen sonuçları verecektir."

Şaat, kendisini Afrika İnsan Hakları Komisyonu'na şikayet etmeye sevk eden sebeplere ilişkin olarak ise, hiçbir yargılama, delil, dava ve hatta yargılama yapılmadan 2,5 yıl boyunca hukuka aykırı bir şekilde keyfi tutukluluğa maruz kaldığını belirtti.

Önce bu Afrika Komisyonu aracılığıyla meşru haklarımı elde etmeyi umduğunu ve en önemli şeyin Mısır'daki korku, zulüm ve tutuklu krizini sona erdirmek için baskı yapmak ve üçüncü olarak Mısır'ın geri kalanını cesaretlendirmek istediğini belirtiyor Şaat açıklamasında.

Aynı şikayetlere ve artan bu baskıya maruz kalan ve kalmaya devam eden erkek ve kadınların uluslararası adalete başvurmaları gerekliğini hatırlatıyor Şaat tüm Mısırılılara.

Şaat son olarak, "Mısır halkının haklarını talep etmek, ve maruz kaldığımız şiddetli baskıdan kurtularak özgürlüğümüzü elde etmek için hepimizin kullanacağı daha birçok araç var ve bu araçları hep birlikte kullanmalıyız. Bu araçlar yerel ve uluslararası mahkemeler ve en önemlisi de medya ayağıdır." dedi.