Mısır’da iktidarı 3 Temmuz 2013’te yaptığı askeri darbeyle ele geçiren Genelkurmay Başkanı Abdülfettah el Sisi’nin insan hakları ihlallerine bir yenisi daha eklendi.

Mısır’da cunta yönetimi tarafından çeşitli zamanlarda gözaltına alınan 7 kişi, haklarında ciddi bir delil bulunmamasına rağmen idam edildi.

Evli ve iki çocuk babası Abdullah Abdul-Maaboud (35), evli ve iki çocuk babası Mahmud Abdel Tawab Mursi (36), evli ve dört çocuk babası Mahmud Al-Junaidi ve Ahmed Salama Ashmawi'nin (30) 8 Mart Salı günü, Bilal İbrahim Sobhi Farhat, Muhammed Hasan Ezzeldin Muhammed Hasan, Tac al-Din Mu'nis Muhammed Hamide’nin ise önceki sabah erken saatlerde idam edildiği kaydedildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, ailelerinden habersiz idam edilenlerin üçünün cenazesi ailelerine teslim edildi.

Aynı davada hakkında idam verilen bir kişinin ise cezaevindeki olumsuz şartlar altında hasta olup vefat ettiğinden idam edilemediği açıklandı.

SEÇİLMİŞ İLK CUMHURBAŞKANINA DARBE

Mısır'da demokratik seçimlerle göreve gelen ülkenin ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından birçok kentte darbe karşıtı eylemler düzenlenmiş, yüzlerce kişi gözaltına alınarak, "izinsiz gösteri yapmak, şiddete teşvik etmek, kamu malına zarar vermek, kamu düzenini bozmak, trafiği aksatmak" gibi çeşitli suçlamalarla hapis cezalarına çarptırılmıştı.

Darbe karşıtlarının aileleri, yakınlarının hapishanelerde "işkence, tıbbi ihmal ve birçok ihlale maruz kaldığını" ileri sürerken Mısır makamları ise "insan haklarına bağlı kaldıklarını" savunuyor.