Yüzlerce avukat, Mısır Vergi Dairesi'nin zorunlu kıldığı yeni elektronik fatura sistemine kayıt zorunluluğunu protesto etmek için Perşembe günü Kahire'deki Avukatlar Sendikası önünde protesto düzenledi.

Avukatlar Sendikası önünde toplanan yüzlerce avukat protesto gösterisi düzenledi. “Ben avukatım, e-faturaya karşıyım” yazılı pankartlar açtılar, “Ben devlete karşı değilim, devletin evladıyım” ve “Avukatlar e-faturayı reddediyor” sloganları attılar.

Birçok avukat, yeni e-faturanın katma değer vergisinin (KDV) yanı sıra yeni ücretler içerdiğinden şikayet etti. Bu ücretler ve vergilerin, müşterilerine yükledikleri ücretlerin yanı sıra maliyetlerini de artıracağını söylediler. Ayrıca, kanunu uygulamanın ticari bir girişimden başka bir şey olmadığını ve bazen müvekkillerini karşılıksız temsil ettiklerini de belirtmişlerdir.

Gösteri yapan avukatlar ülkede devletten yeterli desteği almadığına getirilen yeni düzenlemenin avukatların üzerine mali yük getirdiğine işaret ederken bu uygulamanın tamamen keyfi olarak uygulandığını ifade ediyorlar. Avukatlar yargı ücretlerinin de abartılı alduğuna da vurgu yapıyorlar.

Bazı milletvekilleri, Anayasa'nın 134. maddesi ve Parlamento Tüzüğü'nün 212. maddesi uyarınca avukatların elektronik faturaya tabi tutulmasının hukuka aykırı olduğuna ilişkin olarak Mısır Meclis Başkanı'na brifing talebinde bulundu.

Avukatlar ise haklarını sonuna kadar savunacaklarına ve eylemlerine de devam edeceklerini duyurdular.

Perşembe günü, Doktorlar Sendikası da e-fatura sistemini reddetti. Doktorlar sendikası başkanı Hassan Khairy, e-fatura sistemi konusunu görüşmek üzere Bakan Maait ile görüşmek istediğini açıkladı.