Libya’daki Ulusal Komite'ye yakın özel Mısır kaynakları, Libya'daki siyasi krizle ilgili yeni gelişmeleri ortaya çıkarırken, Kahire'nin Türkiye'nin bölgedeki çabalarına engellemek için çabaladığını kaydetti.

Libya’daki Ulusal Komite'ye yakın özel Mısır kaynakları, Libya'daki siyasi krizle ilgili yeni gelişmeleri ortaya çıkarırken, Kahire'nin Türkiye'nin bölgedeki çabalarına engellemek için çabaladığını kaydetti.

El-Arabi El-Cedid gazetesinde yer alan bilgilere göre Türkiye, Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid El-Dibeybe ile Libya'nın doğusunda Tobruk'ta düzenlenen Temsilciler Meclisi tarafından hükümete başkanlık etmek üzere seçilen Fethi Başağa arasında arabuluculuk yapma girişiminde bulunduğunu kaydetti.

Kaynaklar, Ankara'nın Başağa ve Dibeybe'yi Türkiye’yi ziyaret etmeye davet ettiğini, mevcut bölünme krizine çözüm bulmak ve Libya'da yeni bir savaşı önlemek için aralarında bir toplantı organize etmeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

MISIR, BAŞAĞA'DAN TÜRK DAVETİNİ KABUL ETMEMESİNİ İSTEDİ

Mısır'daki üst düzey yetkililer arasında temaslar kurulduğunu belirtti.

Kaynaklar,Başağa'nın müttefik olduğu Mısır'daki yetkililere sürekli temas halinde olduğu belirtildi. Mısır'ın Başağa’dan uzlaşma görüşmeleri için Türkiye’den gelen daveti geri çevirmesini istediği ileri sürülürken, her türlü çözümün Libya'nın içinden olması gerektiği kaydedildi.

Kaynakların aktardığına göre Mısır, Temsilciler Meclisi tarafından Başağa'nın yeni bir hükümete başkanlık etmek üzere seçildiğinin duyurulmasından sonra, Dibeybe ile Ankara arasındaki ittifak ışığında Libya'daki roller dengesini yeniden kurmak için bu adıma çok güveniyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkesinin Dibeybe ve Başağa ile ilişkilerinin iyi olduğunu doğruladı. Türk yetkililer tarafın dan yapılan açıklamada, “Fethi Başağa ile ilişkilerimiz iyi. Öte yandan Dibeybe ile de ilişkiler iyi. Önemli olan Libya halkının kimi ve nasıl seçeceği” ifadeleri kullanıldı.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Libya'da seçimlerin yapılmasını istiyoruz, böylece Libyalılar istedikleri ve arzu ettikleri hükümet biçimini seçsinler” şeklinde konuşmuştu.

AKİLA SALİH VE KAMİL ARASINDA GÖRÜŞME

Mısır kaynakları, Libya Parlamentosu Başkanı Akila Salih ile Genel İstihbarat Teşkilatı Başkanı Tümgeneral Abbas Kamil arasında geçen pazar akşamı Kahire'de bir görüşme yapıldığını ortaya çıkardı.
Salih'in İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kamil'e Libya krizindeki son gelişmeler ve Libya'daki BM Danışmanı Stephanie Williams ile yaptığı görüşmenin detayları hakkında bilgi verdiği kaydedildi.