Mısır, Türkiye tarafından mahremiyete saygı, içişlerine karışmama ve Mısır karşıtı unsurlara destek olmamak gibi konularda aldığı çıkarlarının dikkate alınacağına dair güvence üzerine ilişkileri normalleştirme yolunda ilerlemeye yöneldi.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, geçtiğimiz Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) aracılığıyla çalışma çerçevesinde, Gazze’deki krizle bağlantılı olarak Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüğünü söyledi.

Şarkul Avsat'ta yer alan habere göre Şukri, Çavuşoğlu ile doğrudan ikili görüşmenin, bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen istikşafi görüşmelere devam ettiklerinde geleceğini bildirdi.

Mısır, bu ayın başında bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleşen istikşafi görüşmelere ev sahipliği yaptı. Mısır Dışişleri Bakanlığı görüşmeyi ‘açık ve derin’ olarak nitelendirdi.

Şukri, Türkiye’nin uluslararası ilişkilerin niteliği dikkate alınarak, mahremiyete saygı, içişlerine karışmama ve Mısır karşıtı unsurlara destek olmamak gibi her zaman talep edilen gereklilikleri yerine getirme isteğine dair işaretler olduğunu dile getirdi.

Türkiye’den gelen bazı açıklamalar ve atılan adımlarda, Mısır’ın işlerine müdahale etme veya muhalif unsurları destekleme gibi eylemlerden dönüldüğünü ifade eden Şukri, “Bu da, istikşafi olarak tanımladığımız iletişim düzeyinin siyasi düzeye yükseltilmesine yol açtı” dedi.

İkili ve bölgesel ilişkilerin sarsılmasının ardından derinlemesine bir siyasi diyaloğa ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Şukri, “İlişkilerin nasıl yönetileceğine ve bölgede istikrarın sağlanması için politikalarımızın netleştirilmesine ilişkin beklentilerimiz teyit edildi” şeklinde konuştu.

Şukri ayrıca, Türkiye politikalarının gidişatının, özellikle ulusal güvenlik olmak üzere Mısır’ın çıkarlarıyla çelişmeyecek şekilde ayarlanıp, pratik adımlar atılmasını beklediklerinin altını çizdi.

Kahire ile Ankara arasındaki ilişkiler, 2013 yılından bu yana gergin. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın merhum Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi deviren 30 Haziran Devrimi’ne karşı tutumu nedeniyle diplomatik ilişkileri azaldı ancak ticari ilişkiler sürdü.

Türkiye’de geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Mısır ile yakınlaşma sinyalleri görüldü. Ancak, Mısır bu konuda biraz daha ağırdan aldı.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, ülkesinin iki halk arasındaki yakın ilişkiye istekli olduğunu, ancak bazı Türk siyasetçilerin tutumlarının olumsuz olduğunu öne sürmüş, “Sözler tek başına yeterli değil, eylem gerekli” dedi.

Şukri açıklamasında Katar konusuna da değinerek, Katar ile uzlaşmanın El-Ula Anlaşması’ndaki mevcut taahhütlere göre ilerlediğini, Mısır’ın taahhüt ettiği şeye tamamen bağlı olduğunu ve Katar’ın da yükümlülüklerine olan bağlılığını sürdürdüğünü belirtti.

Mısırlı Bakan, “Yol, birçok konuda bir anlayışın varlığını öngörüyor. Olumlu işaretler ve uygulamaya yönelik karşılıklı bir bağlılık var ve bu da, Mısır ile Arap kardeşleri arasındaki normal ilişkiye geri dönülmesine yol açıyor” ifadelerini kullandı.