Mısır, Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri ile ülkenin doğusundaki Tobruk'ta yer alan Temsilciler Meclisi (TM) Başkanı Akile Salih'in, anayasa metnini onaylanmak üzere meclislere (TM ile Konsey) gönderme kararını memnuniyetle karşıladı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Mişri ile Salih'in 5 Ocak'ta Kahire'de gerçekleştirdikleri toplantıda alınan kararlara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Ebu Zeyd, Salih ile Mişri'nin, Libya'da devlet başkanlığı ve genel seçimlerin en kısa zamanda ve eş zamanlı yapılmasını sağlama amacıyla hazırlanan anayasa metninin, TM ile Devlet Yüksek Konseyinde oylamaya sunulmasında anlaşmalarının memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Salih ile Mişri, Kahire'deki görüşmeler kapsamında 5 Ocak'ta yaptıkları basın açıklamasında yakında Libya için yeni bir yol haritasının duyurulacağını ve bir anayasa metni üzerinde de anlaşmaya varıldığını belirtmişti.

Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Mişri ise yol haritasının Libya'da açıklanacağını ifade etmişti.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler öncülüğündeki Libya Siyasi Diyalog Forumu'nun Kasım 2020'deki toplantılarında, ülkede devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin 24 Aralık 2021'de yapılmasına karar verilmişti ancak seçimler planlanan tarihte yapılamamıştı.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi, mevcut Ulusal Birlik Hükümeti'nin görev süresinin 24 Aralık 2021'de dolduğu gerekçesiyle 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı oturumda Fethi Başağa'yı başbakan seçti. 1 Mart'ta ise Başağa hükümetine güvenoyu verdi.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise Temsilciler Meclisi'ni Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini söylemişti.